Predsjednik Vlade: Politički smo odgovorni za uspjeh akcije "Maestro"

Vlada je politički odgovorna za uspjeh operacije "Maestro" i odlučnost u borbi protiv korupcije i tu političku odgovornost rado prihvaća, odgovorio je danas premijer Ivo Sanader na zahtjev HNS-a i SDP-a da zbog korupcijske afere u HFP-u Vlada mora snositi političku odgovornost, te joj Sabor treba iskazati nepovjerenje.

ZAGREB,28. lipnja 2007.(Hina) - "Mi smo politički odgovorni za uspjeh ove operacije, za to što lupeži i kriminalci više mirno ne spavaju u Hrvatskoj, i prihvaćamo tu odgovornost", poručio je premijer sa saborske govornice.

Istaknuo je da je "Maestro" uspjeh pravne države, najbolji dokaz da hrvatsko društvo uspješno napreduje u borbi protiv korupcije, te da, iako korupcija vjerojatno nikada neće biti do kraja iskorijenjena, ta akcija znači žestoki udar tom obliku kriminala.

Uzvraćajući Vesni Pusić koja je u ime HNS-a predstavila zahtjev za iskazivanje nepovjerenja Vladi, da je Vlada odgovorna jer "na straži" u HFP-u (u Upravnom odboru) sjede potpredsjednik Vlade i tri ministra, premijer je kazao da su u Upravnom odboru HFP-a sjedili ministri i u bivšoj vlasti, ali ništa nisu napravili.

"Ta četiri ministra (Polančec, Šuker, Čobanković i Kalmeta) bila su na straži i pljačkaši su uhvaćeni, a kada su vaši ministri bili na straži nitko nije uhvaćen i to je razlika između nas i vas", naglasio je Sanader.

"Zar mi želite reći da dok su u Upravnom odboru sjedili Čačić, Jurčić, Linić u HFP-u nije bilo pljačke? Doći će istraga i do tog vremena", poručio je Vesni Pusić.

HNS i SDP Sanader je prozvao da napada Vladu i kada "s pravom" dođu kritike iz Europske komisije da se nedovoljno čini na suzbijanju korupcije, ali i kada korupciju, što pokazuje "Maestro", odlučno suzbija.

"Opredijelite se jeste li za borbu protiv korupcije ili ne", rekao je premijer, prozivajući oporbu da dok je bila na vlasti nije imala hrabrosti uhvatiti se u koštac s korupcijom, nazivajući njihov zahtjev "pucnjem u prazno".

"Tko postavlja pitanje odgovornosti Vlade nakon ovako uspješne akcije? Samo oni koji se boje ili nisu imali dovoljno hrabrosti učiniti isto u svoje vrijeme. Hoćemo li vjerovati onima koji, kada je krenula operacija, žele Vladu i ostale institucije blokirati, ili ćemo vjerovati onima u Hrvatskoj i Europi koji nam čestitaju", upitao je Sanader.

"Očekujem da nakon saborske rasprave hrvatska javnost vidi tko je za odlučnu borbu protiv korupcije, a tko političkim manevrima želi izbiti vjetar iz jedara ove uspješne akcije", dodao je.

Sanader je istaknuo kako bi bilo dobro da se oko borbe protiv korupcije postigne suglasje u Saboru, jer problem korupcije, kazao je, nadilazi stranačke razlike.

"Ovom ćete inicijativom doživjeti poraz jer nemate potporu ni u javnosti, ni u Saboru da rušite Vladu nakon ovako uspješne operacije", poručio je oporbi.



Pisane vijesti