Predsjednik Vlade: Pomoći ćemo obranu Gotovine kao i drugih generala

Vlada će na sve moguće načine pomoći obranu generala Ante Gotovine, kao i svih drugih optuženih hrvatskih generala, opetovao je danas predsjednik Vlade RH dr.sc. Ivo Sanader na Hrvatskom radiju.

ZAGREB, 23. prosinca 2005. (Hina) - Vlada će na sve moguće načine pomoći obranu generala Ante Gotovine, kao i svih drugih optuženih hrvatskih generala, opetovao je danas predsjednik Vlade RH dr.sc. Ivo Sanader na Hrvatskom radiju.

Vlada će, istaknuo je, učiniti sve što je u njezinoj moći da obrani istinu o Domovinskom ratu, a time i generale.

Uvjeren je u Gotovininu nevinost, jer svi su nevini dok im se ne dokaže suprotno, no napominje da nitko ne može biti izvan zakona.

Premijer je pozvao da se ne čini razlika između optuženih generala Rahima Ademija, Mladena Markača, Ivana Čermaka i Milivoja Petkovića, jer su svi zaslužni za Hrvatsku.

Nije mogao odgovoriti na pitanje hoće li Gotovini biti omogućena priprema obrane sa slobode.

Volio bih da tako bude, ako Sud to odluči, Vlada će to pozdraviti, kazao je Sanader, napomenuvši da je Gotovinin položaj otežan jer je bio u bijegu.

Ustvrdivši da je Vlada ispravno postupila glede sporazuma s Austrijom o Folksdojčerima, ponovio je da nije riječ o stranim, nego bivšim hrvatskim državljanima, pojedincima kojima povrat imovine oduzete za komunističkog režima nije bio obuhvaćen sporazumom bivše Jugoslavije i Austrije.

To je ispravak jedne nepravde, kazao je Sanader.

Najavivši da će Vlada u pregovorima s EU-om učiniti sve da zaštiti nacionalna dobra, posebno kad su posrijedi nekretnine, podsjetio je da Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju predviđa otvaranje hrvatskog tržišta nekretnina od veljače 2009. Napomenuo je da je tada oporbeni HDZ kritizirao taj sporazum, a da sada Vlada može tražiti što je moguće duže razdoblje prilagodbe za poljoprivrednu zemlju.

Najavio je da će se zakonima urediti da država ima pravo prvokupa otoka te da država ne će prodavati svoje zemljište, neovisno o tome je li riječ o poljoprivrednom, turističkom, priobalnom prostoru.

Tu nema prodaje ni strancima ni domaćima, to će se moći samo dati u koncesiju, poručio je.



Pisane vijesti