Predsjednik Vlade ponovio poziv Sloveniji za međunarodnom arbitražom o granici na moru

Premijer Ivo Sanader ponovno je danas pozvao slovensku Vladu da razmotri hrvatski prijedlog o međunarodnoj arbitraži oko razgraničenja na moru koji je hrvatska strana službeno uputila u jesen 2005. godine,.

ZAGREB, 1. veljače 2007. (Hina) - Premijer Ivo Sanader ponovno je danas pozvao slovensku Vladu da razmotri hrvatski prijedlog o međunarodnoj arbitraži oko razgraničenja na moru koji je hrvatska strana službeno uputila u jesen 2005. godine,.

"Očekujem pozitivan odgovor slovenske Vlade na tu našu inicijativu", kazao je Sanader na početku današnje sjednice Vlade.

Podsjećajući da se dvije države već 17 godina ne mogu dogovoriti oko granice na moru, Sanader je pozvao slovensku Vladu da se ta točka zatvori izlaskom pred međunarodnu pravosudnu instituciju pred kojom bi obje strane iznijele svoje argumente.

Hrvatska Vlada smatra da se još uvijek otvoreni problemi razgraničenja na moru, a ako sa slovenske strane ima i još neka točka, treba ih razriješiti arbitražom, kazao je Sanader, ponavljajući da bi se parlamenti obje zemlje unaprijed trebali obvezati da će prihvatiti rezultate arbitraže.

Hrvatska Vlada je, ističe, spremna na to. "Hrvatska ima svoje argumente. Za nas vrijedi crta sredine u Savudrijskoj vali. To je ono na čemu inzistiramo", poručio je Sanader, dodajući da na tim stavovima radi posebna stručna skupina u okviru Ministarstva vanjskih poslova.

Premijer je i danas, osvrćući se na najnovija otvorena pitanja granice na moru, ponovio da Hrvatska teritorijem neće kupovati prijateljstvo i dobrosusjedstvo.

Kazao je također kako posebno cijeni činjenicu da se predsjednik slovenske Vlade suzdržao, nije se priključio stavovima u susjednoj državi koje hrvatska strana ne može prihvatiti.

Sanader smatra da nekoliko otvorenih pitanja sa Slovenijom ne treba nijekati, umanjivati, ali ni preuveličavati.

Hrvatski premijer također smatra da "ove čarke u političkom diskursu u Sloveniji" nisu prepreka održavanju zajedničke sjednice hrvatske i slovenske Vlade.

Bilo bi dobro da se zajednička sjednica dviju vlada održi u Sloveniji, nadam se da ćemo do tada pripremiti i nekoliko dobrih bilateralnih sporazuma u korist građana obje države, rekao je Sanader.



Pisane vijesti