Predsjednik Vlade posjet BiH ocijenio uspješnim; obećao nastavak potpore Hrvatima u BiH

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednik_vlade_posjet_bih_ocijenio_uspjesnim_obecao_nastavak_potpore_hrvatima_u_bih.jpg

Predsjednik hrvatske vlade Ivo Sanader ocijenio je u petak u Sarajevu uspjelim svoj prvi službeni posjet Bosni i Hercegovini tijekom kojega je razgovarao s najvišim dužnosnicima te zemlje.

SARAJEVO, 30. ožujka (Hina) - Predsjednik hrvatske vlade Ivo Sanader ocijenio je u petak u Sarajevu uspjelim svoj prvi službeni posjet Bosni i Hercegovini tijekom kojega je razgovarao s najvišim dužnosnicima te zemlje.

Prije odlaska iz Sarajeva za središnju Bosnu novinarima je kazao kako je dobra atmosfera tijekom razgovora, zajedno s potpisivanjem dva sporazuma, o dvojnom državljanstvu i o nadzoru granice, najvažniji rezultat ovog posjeta.

Sanader je na završetku prvog dijela posjeta BiH u Sarajevu posjetio Hrvatsko kulturno društvo "Napredak" i tom prigodom kazao kako će Hrvatska nastaviti pružati potporu Hrvatima u Bosni i Hercegovini kao i njihovim udrugama, a izrazio je očekivanje kako će razjedinjeni hrvatski političari u BiH uskoro početi blisko surađivati.
Istaknuo je kako Hrvati u BiH Hrvatskoj nisu nikakav teret niti oni trebaju sućut.


"Oni su konstitutivan narod u BiH i BiH nema bez hrvatskog naroda", kazao je Sanader pojašnjavajući kako će se pomoć službenog Zagreba Hrvatima u BiH ogledati kroz izravne razgovore sa službenim Sarajevom, s međunarodnom zajednicom te s političkim vodstvom Hrvata u BiH.

Podsjetivši kako je u četvrtak razgovarao s predsjednicima HDZ BiH Draganom Čovićem i Božom Ljubićem, Sanader je kazao kako sada očekuje "puno tješnju i bolju suradnju s ciljem da se te dvije stranke, koje imaju iste programe, ujedine".

Sanader je potvrdio kako će hrvatska vlada ozbiljno razmotriti mogućnost da financiranje "Napretka" uđe izravno u hrvatski proračun te da će se nastaviti s povratom imovine toj udruzi.

Predsjednik "Napretka" Franjo Topić zahvalio se na dosadašnjoj potpori hrvatske vlade te je kazao kako je od Sanadera dobio obećanje o potpori za studentski dom ove udruge koji bi se ustanovio u Zagrebu.



Pisane vijesti