Predsjednik Vlade završio posjet BiH

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednik_vlade_zavrsio_posjet_bih.jpg

Posjetom većinskoj hrvatskoj općini Usora u Federaciji BiH, koja graniči s posavskim područjem koje je Daytonskim sporazumom pripalo Republici Srpskoj, hrvatski premijer Ivo Sanader završio je u petak navečer svoj dvodnevni službeni posjet BiH.

USORA/ŽEPČE, 30. ožujka 2007. (Hina) - Posjetom većinskoj hrvatskoj općini Usora u Federaciji BiH, koja graniči s posavskim područjem koje je Daytonskim sporazumom pripalo Republici Srpskoj, hrvatski premijer Ivo Sanader završio je u petak navečer svoj dvodnevni službeni posjet BiH.

Odlazeći iz Usore Sanader je rekao kako Hrvatska želi pomoći povratak Hrvata u Posavinu.

Općinski čelnici Usore su u razgovoru sa Sanaderom ocijenili da je njegov posjet povijesni događaj za njihov kraj. Pri tomu su zatražili od RH pomoć, a posebice angažman tvrtki iz Hrvatske na području Usore, kako bi se pomogao opstanak Hrvata na tom području.

Dekan usorskog dekanata Ivan Bošnjak je za susreta sa Sanaderom rekao kako je nužno da hrvatski politički čelnici u BiH zauzmu "čvršće" stavove, te da je došlo vrijeme za konačno definiranje hrvatskih interesa u BiH. "Moramo povući crtu od koje neće biti odstupanja", rekao je Bošnjak.

Sanader je kazao kako politička razjedinjenost Hrvata u BiH nanosi štetu njihovim interesima. U tom kontekstu on je potvrdio kako je na sastanku u Sarajevu u četvrtak navečer pozvao predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića i predsjednika HDZ 1990. Božu Ljubića da se te dvije stranke približe i tješnje surađuju, osobito prilikom ustavnih promjena u BiH. Sanader je dodao kako nema razloga da te dvije stranke ne budu ponovno ujedinjene.

Po Sanaderovim riječima od držanja hrvatskih političkih predstavnika u BiH zavisit će i položaj hrvatskog naroda u BiH.

Hrvatski premijer se usprotivio onima u RH koji, kako je rekao, na Hrvate u BiH gledaju kao na teret. Rekao je da Hrvati u BiH zaslužuju poštovanje i pomoć. Prije Usore Sanader je u predvečernjim satima posjetio katolički školski centar u Žepču.

Tom je prilikom neočekivano i mimo protokola Sanader s učenicima tog školskog centra igrao stolni tenis. I u Žepču je Sanader s mjesnim Hrvatima razgovarao o poteškoćama, osobito gospodarskim, na području te općine. Premijera Sanadera su i u Usori i u Žepču mjesne folklorne skupine Hrvata, odjevene u tradicionalnu narodnu nošnju, dočekale pjevajući u čast njegova dolaska.



Pisane vijesti