Predsjednik Vlade: pozdravljam skup koji organizira predsjednik RH, sutra sam na HSS-u

ZAGREB, 18. travnja 2008. (Hina) - Predsjednik Vlade Ivo Sanader pozdravio je danas sutrašnji skup predsjednika države Stjepana Mesića s gospodarstvenicima, te izjavio da nema nikakvog razloga da se "pokušava staviti klin" između njega i predsjednika.

"Nismo se međusobno testirali tko što misli, ali jednako mislimo o onome što treba biti u Hrvatskoj", kazao je Sanader, odgovarajući u Banskim dvorima na pitanje novinara postoji li razlika u viđenju stanja u Hrvatskoj između njega i predsjednika Mesića.

On će, najavio je, sutra biti na konvenciji koalicijskog partnera HSS-a.

Na više novinarskih pitanja o skupu "Gospodarski odnosi Republike Hrvatske sa svijetom" koji organizira predsjednik države i o izjavi potpredsjednika Vlade Damira Polančeca da ne očekuje ništa korisno s tog skupa, pozdravio organizaciju skupa.

Istaknuo je da predsjednik ima pravo razgovarati sa svima u Hrvatskoj, ima pravo ići u posjete, da to često i čini i da u tome ima njegovu (Sanaderovu) potporu.

"Nema nikakvog razloga da pokušavate staviti klin između mene i njega", kazao je Sanader. Na upit novinara ima li među njima klina, kratko je ponovio - "ne".

Pozdravljam organizaciju skupa, pozdravljam da se predsjednik nađe s gospodarstvenicima, kao i da se gospodarstvenici nađu međusobno jer i među njima ima različitih pogleda, primjerice HGK ima jedan pogled, HUP drugi, Hrvatski izvoznici treći. Dobro je da se usklade stajališta, kazao je Sanader, dodajući da i potpredsjednik Vlade također podržava skup i da će Vlada na skup poslati državnog tajnika Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva.

"Nadam se da će nešto dobro donijeti taj skup", kazao je Sanader.

Odgovarajući na pitanje o izjavi potpredsjednika Polančeca da je takav ekonomski skup izvan nadležnosti predsjednika države, premijer Sanader je objasnio da je potpredsjednik mislio, a takvo je i stajalište u Vladi, da je Vlada ta koja predvodi izvršnu vlast, pa i gospodarsku politiku.

Sanader je u odgovorima na novinarska pitanja istaknuo kako ne misli da je sutrašnji skup kojega organizira predsjednik Mesić nepotreban, ponovio da podržava skup, da je dobro da Mesić razgovara s gospodarstvenicima, te da će biti još takvih prigoda.

"On i ja smo se dogovorili da će biti još sličnih prigoda, organizirat ćemo skup i u Vladi gdje ću ja njega pozvati da dođe, tako da razgovaramo i o gospodarstvu", najavio je Sanader.

Napominjući da je gospodarstvo jedan od najvećih hrvatskih izazova, Sanader je izrazio zadovoljstvo što će ministar financija Ivan Šuker početkom lipnja ići u New York gdje će primiti nagradu Hrvatskoj kao drugoj zemlji među prvih deset vodećih zemalja po reformama u svijetu.

"Ovih dana bonitetne kuće dižu nam rejting, to je pogled izvana na Hrvatsku i mislim da trebamo biti zadovoljni", rekao je Sanader.

Rekao je da je sutrašnja konvencija HSS-a davno dogovorena s predsjednikom HSS-a Josipom Friščićem, da će tamo, kao glavni koalicijski partneri, biti dvoje potpredsjednika i on.

"To smatram vrlo važnim, a sastanak predsjednika s gospodarstvenicima je bez premijera i nema potrebe da to uspoređujemo. Apsolutno smatram važnim odlazak HSS-u", kazao je Sanader odgovarajući na pitanje da li je to važnije nego sastanak kod predsjednika.



Pisane vijesti