Predsjednik Vlade pozvao Sabor da podrži Prijedlog državnog proračuna za 2014. godinu

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednik_vlade_pozvao_sabor_da_podrzi_prijedlog_drzavnog_proracuna_za_2014_godinu.jpg

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović danas je u Hrvatskom saboru predstavio Prijedlog državnog proračuna za 2014. godinu, s naznakama i smjernicama za 2015. i 2016. godinu. Naglasio je da ne traži podršku zastupnika samo zato jer to nalažu demokratska procedura i bolji običaji, već i zato jer vjeruje da je politika koju ova Vlada vodi odgovorna i do kraja prožeta sviješću o nužnosti poduzimanja mjera koje će funkcioniranje naše države i društva konačno uskladiti s mogućnostima, potencijalima i potrebama. „Ovaj Prijedlog proračuna odraz je takve politike, ali i posljedica naslijeđenih dugova koji se moraju vraćati“, rekao je i dodao da je Hrvatska godinama živjela iznad svojih mogućnosti te da je neodgovorno i nerazumno zaduživanje u vremenima prije recesije, ali i usred nje, u velikoj mjeri paraliziralo državu u uspješnijem nošenju s efektima, skoro petogodišnje, globalne ekonomske krize ili stagnacije. „Do kraja ove godine naš javni dug narast će na 195 milijardi kuna, a servisiranje duga najveći je i najkonkretniji uteg u naporima da što prije izađemo iz krize“.

Predsjednik Vlade objasnio je da snažan kreditni pritisak izaziva novo nepovoljno zaduživanje za pokrivanje proračunskog deficita. „U 2014. planirali smo proračunski rashod u visini od 130 milijardi i 500 milijuna kuna, dok planirani prihod iznosi 113 milijardi i 100 milijuna kuna. Naš proračunski deficit, dakle, bit će veći od 17 milijardi kuna, što je povećanje od najmanje milijardu kuna u odnosu na ovu godinu. To će biti deficit od 5 posto BDP-a“, rekao je predsjednik Vlade Milanović i dodao da će u 2015. deficit, prema projekcijama, iznositi 4,2 posto BDP-a, a 2016. godine 3 posto. „Za usporedbu, godine 2011. deficit je iznosio 7,8 posto, i to s neusporedivo manjim izdacima za servisiranje kreditnih obaveza“, istaknuo je.

U svom govoru, premijer je naglasio da nikada neće doći u pitanje razina socijalnih prava najizloženijih kategorija stanovništva, isplata radničkih mirovina, te invalidske mirovine i naknade. „Međutim, smanjit ćemo mirovine koje se isplaćuju po posebnim propisima, a više su od 5 tisuća kuna“, dodao je. Također, premijer je kazao da će Vlada zadržati visoku razinu zdravstvene zaštite, a neće biti ugroženo ni pravo na besplatno obrazovanje onih koji žele učiti, ni državna pomoć u školovanju socijalno ugroženih i zakinutih. „Štitimo i štitit ćemo sva održiva prava branitelja i stradalnika Domovinskog rata“, dodao je.

„Sve što sam izložio daje nam pravo da u iduće tri godine s pravom očekujemo definitivni izlazak iz krize, uz godišnje stope rasta od 1,3 do 2,5 posto BDP-a. Drugim riječima, u iduće dvije ili tri godine hrvatska ekonomija stajat će na puno zdravijim temeljima“, rekao je premijer i nastavio: „U iduće dvije-tri godine nastavit ćemo se otvoreno i odgovorno suočavati sa stvarnošću koja je dugo bila potiskivana. Neće nam biti lako, jer su posljedice dugogodišnje neodgovornosti i obmanjivanja ozbiljne“. Istaknuo je da Vlada čini sve da razdoblje odricanja i postavljanja zemlje na zdrave ekonomske temelje potraje što kraće i da bude što je moguće bezbolnije za najšire slojeve hrvatskih građana. „Vjerujemo u strpljenje i razumijevanje hrvatskih građana. Duboko sam uvjeren da će se to strpljenje i razumijevanje, ali i spremnost na promjene u društvu i u nama samima uskoro pokazati najpametnijim ulaganjem.“



Pisane vijesti