Predsjednik Vlade: Premašen ovogodišnji plan EU zakona

ZAGREB, 20. rujna 2007. (Hina) - Hrvatska Vlada danas je Saboru uputila četiri zakonska prijedloga iz paketa usklađivanja hrvatskog s europskim zakonodavstvom i time premašila plan tzv. europskih zakona za ovu godinu.

Vlada je, kaže premijer Ivo Sanader, planirala u ovoj godini donijeti 56 zakona usklađenih s EU zakonodavstvom, a da ih je donijela 67 i to već u rujnu, budući da će Sabor sredinom idućeg mjeseca biti raspušten uoči parlamentarnih izbora.

To što je plan dovršen i premašen i prije kraja godine nije išlo nauštrb kvalitete zakona, jer je svaki zakon usklađen s Europskom komisijom, rekao je Sanader.

Vlada je s današnje sjednice Saboru u drugo čitanje uputila ovi zakon o računovodstvu, a novina u odnosu na prvo čitanje je dodavanje ovlasti Vlade da propiše računovodstvo vjerskih zajednica, političkih stranaka, sindikata i ostalih neprofitnih organizacija.

Naime, objašnjava ministra financija Ivan Šuker, bilo je nejasnoća pogotovo oko Zakona o financiranju političkih stranaka, te određenih nejasnoća oko financiranja vjerskih zajednica, prije svega oko plaćanja poreza na dobit i na dohodak.

Saboru je upućen i novi zakonski tekst o preuzimanju dioničkih društva, kao i zakon o kvaliteti zdravstvene zaštite temeljem kojeg će se osnovati i Agencija za kvalitetu i akreditaciju u zdravstvu.

U odnosu na prvo čitanje pak novina je da će ne samo bolnice, nego i sve druge zdravstvene ustanove s više od 40 zaposlenih trebati ustrojiti posebne jedinice za osiguranje i unapređenje kvalitete zdravstvene zaštite i povjerenstva za osiguranje kvalitete.

U skladu sa zakonodavstvom EU je i predloženi zakon o državnoj potpori za obrazovanje i izobrazbu, temeljem kojega bi poduzetnici i obrtnici mogli ponovno ostvariti porezne olakšice za obrazovanje radnika.

Porezna bi se olakšica mogla ostvariti za dio opravdanih troškova školarine na osnovnim, srednjim, višim i visokim školama i fakultetima, naknada za seminare, tečajeve i kongrese, troškove stručne literature, i sl.

Velikim poduzetnicima bi se, temeljem zakona, mogla smanjiti osnovica poreza na dobit do 50 posto opravdanih troškova u slučaju općeg, a do 25 posto troškova u slučaju posebnog obrazovanja i izobrazbe, dok bi se malim i srednjim poduzetnici osnovica poreza na dobit ili na dohodak mogla smanjiti do 70, odnosno 30 posto troškova, a obrtnici bi olakšice mogli ostvarivati imaju li naučnike.



Pisane vijesti