Predsjednik Vlade primio hrvatske znanstvenike

Hrvatski premijer Ivo Sanader primio je danas članove Rektorskog zbora i predstavnike znanstvenika - povratnika iz inozemstva.

PREMIJER SANADER PRIMIO ZNANSTVENIKE - POVRATNIKE IZ INOZEMSTVA

ZAGREB, 16. svibnja (Hina) - Hrvatski premijer Ivo Sanader primio je danas članove Rektorskog zbora i predstavnike znanstvenika - povratnika iz inozemstva.

Sanader je, nakon sastanka, u ime Vlade zahvalio znanstvenicima koji su svoje karijere, započete i ostvarene u inozemstvu, odlučili nastaviti u Hrvatskoj.

Znanstvenicima je obećao punu potporu u njihovu radu, podsjećajući da je Vladina Strategija razvitka Hrvatske do 2013., posebno mjesto namijenila upravo znanosti i znanstvenicima.

Premijer je izrazio zadovoljstvo odjekom Vladine ideje o obvezatnom srednjoškolskom obrazovanju u javnosti, ponavljajući da Hrvatska, želi li biti konkurentna, mora inzistirati na kriteriju izvrsnosti.

Kazao je i da Hrvatska, zbog rata, u znanost nije mogla ulagati koliko su ulagale druge tranzicijske zemlje, ali i naglasio da je njegova vlada, u prve dvije godine mandata, proračunska ulaganja u znanost povećala za 20 posto.

Znanstvenici-povratnici Zorka Mikloška i Franjo Barbir istaknuli su pozitivna iskustva s povratkom u domovinu.

"Ne očekujemo da nam se u Hrvatskoj serviraju uvjeti za kakve smo se u inozemstvu morali izboriti kvalitetnim projektima, nego očekujemo borbu, ali na temelju kvalitete", rekao je Barbir.



Pisane vijesti