Predsjednik Vlade primio izaslanstvo HND-a

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednik_vlade_primio_izaslanstvo_hnd_a.jpg
ZAGREB,3. lipnja 2008.(Hina) - Premijer Ivo Sanader primio je danas izaslanstvo Hrvatskog novinarskog društva (HND) u povodu sinoćnjeg napada na novinara "Jutarnjeg lista" Dušana Miljuša, te istaknuo kako će Vlada učiniti sve da se istraži taj i jučerašnji napad na pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova Gordanu Lukač-Koritnik i kazne počinitelji.

"Vlada će učiniti sve da se ovakvi slučajevi istraže do kraja i sankcioniraju, te da ih se u budućnosti pokuša spriječiti", izjavio je Sanader novinarima nakon razgovora s predstavnicima HND-a.

Izvijestio je kako je sinoć, kada je doznao za napad na Miljuša, naložio Ministarstvu unutarnjih poslova da istraži taj slučaj, naglasivši kako je napad na novinare posebno opasan za društvo.

"Pravo na informaciju u temelju je demokracije. Ljudi koji se time bave, novinari, nisu posebno zaštićeni u odnosu na ostale građane, ali imaju posebnu odgovornost u društvu jer prenose informacije za javnost. Ako se ide prema zastrašivanju novinara, onda je to posebno opasno za jedno društvo", rekao je premijer.

"Budući da demokracija počiva na pravu na informaciju, moramo posebno voditi računa o zaštiti novinara", dodao je.

Sanader je naglasio kako se Vlada, osim za demokraciju, neovisnu i slobodnu državu, opredijelila i za pravila i vrijednosti koje vrijede u demokraciji - za zaštitu ljudskih prava i jednakost svih pred zakonom.

Ministar unutarnjih poslova Berislav Rončević izvijestio je kako je jutros Ravnateljstvu policije dao jasne upute da angažira sve operativne stručnjake kako bi se pravdi priveli počinitelji i nalogodavci tog, kako je kazao, "gnjusnog zločina".

"Novinari su glasnogovornici društva i nitko se s njima ne smije obračunavati zbog javno izrečene riječi", rekao je Rončević.

Upitan hoće li se napad na Miljuša okarakterizirati kao pokušaj ubojstva, odgovorio je da će o tome odlučiti Državno odvjetništvo, izvijestivši kako je policija na mjestu napada pronašla "neke materijalne dokaze".

Mislav Bago je u ime HND-a kazao kako je sinoćnji napad na novinara "Jutarnjeg lista" ozbiljna poruka hrvatskom društvu, da to nije problem novinarske struke, već hrvatskog društva u cijelosti.

"Kada se počnu batinati novinari, pitanje je tko je slijedeći, kada će na red doći političari i svi ostali", rekao je Bago, istaknuvši kako je HND od MUP-a zatražio neprekidnu policijsku zaštitu za Miljuša.



Pisane vijesti