Predsjednik Vlade primio sudionike Konferencije veleposlanika, generalnih konzula i otpravnika poslova RH

  • Slika /Vijesti/2017/08 kolovoz/24 kolovoza/Prijem/IMG_4402.JPG

U povodu Konferencije veleposlanika, generalnih konzula i otpravnika poslova Republike Hrvatske, koja se u četvrtak i petak održava u Zagrebu, predsjednik Vlade Andrej Plenković i potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić upriličili su u Banskim dvorima prijem za sudionike Konferencije.

Prijemu su nazočili ministri u Vladi Republike Hrvatske, kao i predstavnici diplomatskog zbora u Republici Hrvatskoj.  U svom je obraćanju predsjednik Vlade Plenković istaknuo da je održavanje Konferencije veleposlanika, generalnih konzula i otpravnika poslova praksa koju mnoge države godinama koriste kako bi svojim diplomatima dali temeljne okvire i smjernice za provođenje državne i vanjske politike. 
 
''Vjerujem da će ovi susreti postati tradicija, trenutak koji će biti referentan, prepoznatljiv i vodič za vaše buduće aktivnosti i djelovanje'', kazao je predsjednik Vlade.
 
Govoreći o diplomatskom poslu i praksi, predsjednik Vlade Plenković je kazao da nastoji njegovati jednu novu generaciju mlađih kolega, uz kombinaciju poznavanja i vanjskih poslova i europskih integracija. 
 
''To na najbolji način opisuje kako svatko od vas treba djelovati'', rekao je predsjednik Vlade okupljenim diplomatima, dodavši kako diplomati moraju imati visoka stručna znanja o brojnim pitanjima, a ponajviše o europskoj pravnoj stečevini i o hrvatskom pravnom sustavu te o globalnim odnosima. 
 
''Upravo taj spoj vas čini kompetentnima i spremnima da diljem svijeta zastupate hrvatske nacionalne interese. To je ono što od vas očekujemo, to je ono što vi radite i to je ono o čemu ćemo razgovarati sutra kada ćemo imati prigodu čuti i vas'', zaključio je predsjednik Vlade.
 
Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić kazala je kako smo u ovom trenutku suočeni s mnogim izazovima, globalno, u Europi i u bližem susjedstvu koji zahtijevaju nova promišljanja, reakcije, ali otvaraju i nove mogućnosti.
 
Potpredsjednica Vlade zahvalila se sudionicima prvog dana trajanja Konferencije tijekom kojeg su podijelili svoja mišljenja o prioritetima hrvatske vanjske i europske politike, kao i na doprinosu u produbljivanju razumijevanja i unaprjeđenju suradnje između  drugih država i organizacija i Hrvatske.
 

Pisane vijesti | Andrej Plenković