Predsjednik Vlade primio trgovce hranom i otkupljivače poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda

  • Slika /Vijesti/2018/07 srpanj/12 srpnja/1 (2).jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je danas u Banskim dvorima predstavnike trgovačkih lanaca i otkupljivače poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda. Uz predsjednika Vlade bili su potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić te državni tajnici u Ministarstvu poljoprivrede Marija Vučković i Tugomir Majdak.
 
Na sastanku su sudjelovali i predstavnici Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske udruge poslodavaca, Hrvatske poljoprivredne komore i Hrvatske voćarske zajednice.
 
Razgovaralo se o provedbi Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom te o organizaciji tržišta poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda s naglaskom na sektor voća i povrća.
 
Predsjednik Vlade ocijenio je da se radi o dobroj platformi za raspravu o važnim temama za hrvatsku poljoprivredu i gospodarstvo radi unaprjeđenja suradnje svih karika u opskrbnom lancu kako bi ideja „od polja do stola“ zaživjela na dobrobit hrvatskih poljoprivrednika i potrošača.
 
Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić izrazio je zadovoljstvo što trgovački lanci imaju posebne promotivne aktivnosti  i robne marke domaćih poljoprivrednih proizvoda. Dodao je da je potrebno uložiti više napora u sektoru voća i povrća jer domaće voće i povrće još uvijek teško nalazi svoj put do polica trgovina.
 
Ministarstvo poljoprivrede kroz Program ruralnog razvoja sufinanciranog europskim sredstvima nudi brojne mogućnosti ulaganja u izgradnju skladišnih kapaciteta, ali i potpore za uspostavu proizvođačkih organizacija preko kojih poljoprivrednici mogu smanjiti troškove proizvodnje i lakše pregovarati s otkupljivačima.
 
Zaključeno je da će se ovakvi sastanci i dalje održavati kako bi Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom rezultirao korektnim tretmanom domaćih proizvođača i stabilnim odnosima između proizvođača hrane, otkupljivača i trgovaca.
 

Pisane vijesti | Andrej Plenković