Predsjednik Vlade: Proširenje EU mora se odnositi i na Hrvatsku

Premijer Ivo Sanader najavio je danas da će uskoro, najvjerojatnije sljedeći tjedan razgovarati s predsjednicima svih parlamentarnih stranaka, kao i predsjednikom SDP-a Ivicom Račanom o problematici proširenja EU s obzirom na krizu koja trenutačno vlada u Europi.

ZAGREB, 3. travnja 2006. (Hina) - Premijer Ivo Sanader najavio je danas da će uskoro, najvjerojatnije sljedeći tjedan razgovarati s predsjednicima svih parlamentarnih stranaka, kao i predsjednikom SDP-a Ivicom Račanom o problematici proširenja EU s obzirom na krizu koja trenutačno vlada u Europi.

U Europi se trenutno događa jedna velika kriza, razmišlja se, hoće li se EU uopće više širiti ili ne. Budući da postoji veliki broj zagovornika koji bi želio da EU završi sa 27 zemalja (još s Rumunjskom i Bugarskom), mi kažemo da tu ne može stati proces proširenja, da se on mora apsolutno odnositi i na Hrvatsku, istaknuo je Sanader gostujući na Hrvatskom radiju.

Odgovarajući na više pitanja o sukobu na relaciji HDZ-SDP, optužbama iz SDP-a o Sanaderovoj namjeri da Hrvatsku nespremnu olako isporuči u EU, i sl., premijer je kazao da Račan pokazuje nerazumijevanje, da nema kontakata, konstruktivnog dijaloga sa srodnim strankama tako da ne zna što se u ovom trenutku događa u Europi.

U problematici proširenja EU i krizi koja trenutačno vlada Hrvatska nije sigurna, treba puno raditi da Hrvatska bude sigurna, to nema nikakve veze sa žurenjem, ali ima s pozicioniranjem Hrvatske u EU, kazao je Sanader.

Na pitanje o špekulacijama o rehabilitaciji bivšeg ministra vanjskih poslova Miomira Žužula, premijer je naveo da je Žužul ove godine u Rimu, kao i prije četriri godine, bio u izaslanstvu HDZ-a, da je izaslanik na Kongresu Europske pučke stranke.

Miomir Žužul sigurno je jedan od najsposobnijih hrvatskih diplomata, koristit ćemo njegove usluge u međunarodnoj diplomaciji kada je riječ o stranačkoj diplomaciji, kazao je.

Sanader je opovrgnuo špekulacije o prijevremenim parlamentarnim izborima.

Neću dopustiti da Hrvatska upadne u fazu nestabilnosti. Ne trebaju nam izbori svaki čas, imamo stabilnu demokraciju i parlamentarni izbori će biti u studenome 2007., poručio je premijer.

Ponovio je da će se most Komarna-Pelješac graditi, da će razgovarati s Vladom BiH o problemima vezanim za taj most, njegovu visinu, te mogućnostima da se ne rade nepotrebni zahvati.

Također je izjavio da posebna skupina stručnjaka radi na prijedlogu kojim bi se BiH u Luci Ploče dao status najpovlaštenije nacije, ali i dodao da se Hrvatska u toj luci ne može odreći svog suvereniteta.

Podsjetio je da se u Luci Ploče oko 80 posto tereta odnosi na BiH i tvrtke iz te države, da se BiH u luci želi dati status najpovlaštenije nacije, te da je primjerice i hamburška luka dala takav status nekim zemljama.



Pisane vijesti