Predsjednik Vlade: razmotrit ćemo slovenski odgovor

Premijer Ivo Sanader danas je u Splitu, odgovarajući na novinarska pitanja, kazao da iz Slovenije nije stigao nikakav zahtjev Hrvatskoj glede razgraničenja, nego samo odgovor na hrvatski prijedlog poslan Sloveniji prije dvije godine da se dvije države obrate nekom međunarodnom pravnom tijelu jer se razgraničenje na moru u Savudrijskoj vali rješava više od 16 godina te je očito da nema dvostrana rješenja.

SPLIT, 31. srpnja 2007. (Hina) - Premijer Ivo Sanader danas je u Splitu, odgovarajući na novinarska pitanja, kazao da iz Slovenije nije stigao nikakav zahtjev Hrvatskoj glede razgraničenja, nego samo odgovor na hrvatski prijedlog poslan Sloveniji prije dvije godine da se dvije države obrate nekom međunarodnom pravnom tijelu jer se razgraničenje na moru u Savudrijskoj vali rješava više od 16 godina te je očito da nema dvostrana rješenja.

Zato je Hrvatska, kazao je Sanader, uz konsenzus svih oporbenih stranaka poslala Sloveniji službeni prijedlog, a sada su iz Slovenije stigli i, kako je rekao, neki odgovori.

"Mi ćemo to razmotriti i obavijestiti javnost o čemu se radi, ali u svakom slučaju mislim da je dobro da je sa slovenske strane došlo do pokreta, nekog razvoja dinamike u našim odnosima. Kontakti između Hrvatske i Slovenije održavaju se na nekoliko razina i ako postoji slovenska spremnost da se ide pred jednu treću međunarodnu instituciju, onda je to dobar razvoj i postoje šanse da se nakon toliko godina taj problem riješi", kazao je Sanader.

Na novinarski upit što je s Hrvatskim fondom za privatizaciju, jer je 15. srpnja bio rok za njegov preustroj, premijer je odgovorio da je osnovana radna skupina, ali kako neke institucije nisu dale svoje predstavnike u nju, sve se malo oduljilo. "I to zbog toga", dodao je premijer," što smo rekli da u radnoj skupini ne smiju biti samo predstavnici politike i izvršne vlasti nego i struke. No radna skupina radi i ima nekoliko modela transformiranja HFP-a i predložit će najbolji model. Očekujem da će do kraja kolovoza taj prijedlog stići do Vlade koja će ga razmotriti i donijeti odluku. Naravno, stvari će se nakon toga bitno promijeniti jer ćemo promijeniti način i model rada".

"Osobno držim da bi kompletna državna imovina morala bit registrirana u jednoj ustanovi, a dan je zadatak da se napravi inventura svega što je u državnom vlasništvu. Taj posao je u tijeku i to će biti prvi put da Hrvatska ima pregled svega što je u njezinu vlasništvu", istaknuo je premijer.

Na upit o velikom broju poginulih na cestama premijer je kazao kako se čini sve, napose u preuređenju cesta, kako bi se broj poginulih smanjio. Kod Rijeke, gdje je najviše poginulih i tu je najveći problem autocesta punog profila, a kad se ona završi, situacija će biti sasvim drukčija, naveo je premijer.

Predsjednik Vlade na novinarsku je zamolbu odbio komentirati "slučaj Bagarić" (neki su mediji objavili da se na povratku iz Vinkovaca 1996. helikopter kojim je upravljao brigadni general Vlado Bagarić srušio, da je on napustio mjesto nesreće i da o njoj nije obavijestio nadređene), objasnivši da su za to mjerodavne Oružane snage.

"Ali me sigurno zanima taj slučaj i čekam izvješće Ministarstva obrane", dodao je Sanader.



Pisane vijesti