Predsjednik Vlade Republike Hrvatske dr. sc. Sanader uputio brzojav sućuti obitelji Pavletić

Dr. sc. Ivo Sanadepredsjednik Vlade Republike Hrvatskuputio je danas brzojav sućuti obitelji preminulog akademika Vlatka Pavletića:

«Poštovana obitelji Pavletić,

S iskrenim žaljenjem primio sam vijest o iznenadnoj smrti gospodina Vlatka Pavletića.

U tužnim trenucima suosjećamo s njegovim najbližima i sjećamo čovjeka koji je političkim, književnim i uredničkim radom i djelovanjem ostavio trag u hrvatskoj političkoj povijesti.
Zahvaljujući njegovoj uredničkoj hrabrosti i darovitosti izašle su stotine knjiga, a neke od njih našle su put i do washingtonske Kongresne knjižnice.
Sudjelujući u nastanku Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog jezika započeo je borbu za očuvanje hrvatskog nacionalnog identiteta.
Ni robijanje zbog misli i osjećaja, zalaganja za, kako je sam znao isticati, veću slobodu u okvirima ograničene slobode, nije ga slomilo.
Poseban doprinos napretku kulturnog života i otklanjanje pogubnih posljedica ranijeg političkog poretka na školstvo, dao je početkom devedesetih godina, uključivši se u izvršnu vlast. Njegovoj predanosti u javnom, kulturnom i političkom radu i djelovanju svjedoče brojne nagrade i priznanja.
Zalagao se za trpeljivost koja trpi suprotnika i poštuje pravo da misli drukčije. Značajne su njegove zasluge u razvijanju parlamentarne demokracije i tolerancije.
Izgubili smo prijatelja, suradnika – istaknutog člana Hrvatske demokratske zajednice, koji je s lakoćom i profinjenošću sjedinjavao znanje, iskustvo i rad.


Molim Vas da u ime Vlade Republike Hrvatske, Hrvatske demokratske zajednice i moje osobno primite izraze iskrene sućuti i najdubljeg poštovanja.»



Pisane vijesti