Predsjednik Vlade RH dr. sc. Ivo Sanader s predsjednikom Vlade Republike Grčke Karamanlisom

Grčka podržava Hrvatsku na njenom putu u Europsku uniju, ali je važno da Hrvatska surađuje s Međunarodnim kaznenim sudom u Den Haagu (ICTY), rekao je grčki premijer Kostas Karamanlis u srijedu u Zagrebu nakon sastanka sa svojim hrvatskim kolegom Ivom Sanaderom.

Prenosimo s Hine:

Grčki premijer Karamanlis naglasio važnost suradnje s ICTY-em: -
ZAGREB, 2. ožujka 2005. (Hina) - Grčka podržava Hrvatsku na njenom putu u Europsku uniju, ali je važno da Hrvatska surađuje s Međunarodnim kaznenim sudom u Den Haagu (ICTY), rekao je grčki premijer Kostas Karamanlis u srijedu u Zagrebu nakon sastanka sa svojim hrvatskim kolegom Ivom Sanaderom.


"Grčka je podržavala Hrvatsku od početka u njenim nastojanjima da uđe u Europsku uniju. No uvijek je važno surađivati s međunarodnim sudovima, jer je to preduvjet međunarodnog prava, a suradnja se mora nagraditi", kazao je Karamanlis, koji nakon Zagreba putuje u Beograd, a zatim i u Prištinu.

Sanader je kazao kako je svojeg grčkog kolegu izvijestio o hrvatskim ambicijama da 17. ožujka dobije pozitivnu ocjenu Europske unije za početak pregovora, te o svemu što je učinila da se to ostvari.

"Očekujem da će u Europskoj uniji prevladati interpretacija da Hrvatska puna suradnja s Međunarodnim kaznenim sudom znači da Hrvatska čini sve da riješi taj zadnji otvoreni slučaj u odnosu sa sudom u Den Haagu", rekao je Sanader, aludirajući na slučaj odbjeglog generala Ante Gotovine.

Karamanlis je rekao da nije slučajno u svojoj turneji po jugoistočnoj Europi odabrao Zagreb kao prvu etapu.

"Izabrao sam Zagreb iz jasnoga razloga: promicanje europske perspektive u jugoistočnoj regiji je grčki strateški interes", kazao je Karamanlis.

"Hrvatska je trenutačno vodeća zemlja na području jugoistočne Europe u procesu euroatlantskih integracija", dodao je on.

Kako su kazala obojica premijera na današnjem je sastanku bilo govora i o situaciji u regiji, te o bilateralnim odnosima dviju zemalja.

Sanader i Karamanlis su istaknuli odlične političke odnose između Hrvatske i Grčke, te izrazili nadu da će se oni odraziti i na poboljšanje ekonomske suradnje između dvije zemlje.

Nakon Zagreba Karamanlis će posjetiti Beograd gdje će razgovarati sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem i crnogorskim premijerom Milom Đukanovićem.

U četvrtak će se sastati sa svojim srbijanskim kolegom Vojislavom Koštunicom i predsjednikom SCG Svetozarom Marovićem, a zatim putuje u Prištinu. Na Kosovu će se sastati s predsjednikom Ibrahimom Rugovom, srpskim čelnicima i šefom misije UN-a Sorenom Jessenom-Petersenom.



Pisane vijesti