Predsjednik Vlade RH dr. sc. Sanader s povjerenicom za informatičko društvo i medije Europske komisije Reding

Povjerenica EU-a za informacijsko društvo i medije Viviane Reding, koja boravi u prvom službenom posjetu Hrvatskoj, izrazila je u četvrtak, nakon susreta s premijerom Ivom Sanaderom, zadovoljstvo zbog napretka Hrvatske na putu prema Europskoj uniji.

ZAGREB, 1. lipnja 2006. (Hina) - Povjerenica EU-a za informacijsko društvo i medije Viviane Reding, koja boravi u prvom službenom posjetu Hrvatskoj, izrazila je u četvrtak, nakon susreta s premijerom Ivom Sanaderom, zadovoljstvo zbog napretka Hrvatske na putu prema Europskoj uniji.

"Hrvatska stvarno vrlo brzo napreduje na putu prema članstvu u Europskoj uniji", rekla je Reding u izjavi za novinare.

Sanader je rekao novinarima da je s gošćom razgovarao o procesu pristupanja Hrvatske Europskoj uniji, te da ju je izvijestio o trenutačnoj fazi u pregovorima. On je ponovio da Hrvatska želi voditi kvalitetne i brze pregovore.

"Na činjenicu što su uvedena mjerila, takozvani benchmarks, mi ne gledamo negativno nego gledamo pozitivno kao jedan izazov za Hrvatsku jer smatramo da nam mjerila mogu pomoći", rekao je Sanader.

Kako je najavio, eksplanatorni screening za poglavlje informacijsko društvo i mediji održat će se 12. i 13. lipnja, dok će se bilateralni screening održati 17. i 18. srpnja.

Sanader i Reding također su se dotaknuli problema koji trenutačno muče Uniju, kao što su neriješeno pitanje europskog Ustava i zamor od daljenjeg širenja.

"Složili smo se da Hrvatska ima u svom pregovaračkom okviru, koji je donijela Europska komisija, a zatim i Vijeće ministara EU-a, vrlo jasno kazano da je cilj pregovora s Hrvatskom punopravno članstvo u Europskoj uniji", rekao je premijer.

Govoreći o informacijskom društvu, Reding je izjavila da je ono danas vrlo važno ako se želi imati otvoreno tržište i konkurencija, te da će od tih novih tehnologija imati koristi građani. O tome se radi u projektu Hrvatske koji se zove "e-Hrvatska", pojasnila je i istaknula da je to važan korak u pravom smjeru.

Što se tiče medija, rekla je da je izuzetno važno da su mediji neovisni i slobodni te da u tom pogledu političari ne vrše pritisak.

"Kada je riječ o medijima tu smo se apsolutno složili ne samo da je važna sloboda medija nego i međusobna kompeticija. Također smo se složili da je iznimno važno jačati neovisna regulatorna tijela kao što je Vijeće za telekomunikacije", kazao je Sanader.



Pisane vijesti