Predsjednik Vlade RH Ivo Sanader o vojno-redarstvenoj akciji "Bljesak"

Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić izjavio je danas u Okučanima kako je vojno-redarstvena akcija "Bljesak", kojom je 1995. godine oslobođeno do tada okupirano područje zapadne Slavonije, "sjajno i profesionano izvedena vojna akcija sa minimumom žrtava".

Prenosimo s Hine

OKUČANI,1. svibnja 2005. (Hina) - Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić izjavio je danas u Okučanima kako je vojno-redarstvena akcija "Bljesak", kojom je 1995. godine oslobođeno do tada okupirano područje zapadne Slavonije, "sjajno i profesionano izvedena vojna akcija sa minimumom žrtava".

Svi vojni analitičari moraju priznati da je ova bitka organizirana na način kako bi se inače organizirale bitke kada to vode davno prije ustrojene vojske", kazao je Mesić, napomenuvši da je akcija "Bljesak" vođena u skladu sa svim vojnim pravilima."

Komentirajući, na novinarsko pitanje, najave pojedinih umirovljenih generala i pojedinih dragovoljačkih udruga kako će "bojkotirati današnju svečanost obilježavanja 10. obljetnice "Bljeska" te kako se danas u Okučanima nalaze jedino pripadnici "elite"", Mesić je rekao da "hrvatski građani biraju predstavnike vlasti".

"Ako su se borili za ovu državu i Hrvatsku, onda su se borili i za hrvatske institucije tako da ne razumijem zašto to rade", dodao je Mesić.

Predsjednik Vlade Ivo Sanader, na novinarski upit, nije želio komentirati najave pojedinih umirovljenih generala o nedolasku u Okučane, rekavši da to "ne može komentirati".

"Kod proslave obljetnica ovakvih operacija svi moraju biti zajedno bez obzira na različita politička stajališta i uvjerenja", kazao je Sanader, napomenuvši da je državni odbor za organizaciju proslave pozvao na proslavu u Okučane sve zapovjednike koji su sa svojim postrojbama sudjelovali u "Bljesku".

"Hrvatski narod i hrvatska država, operaciju oslobađanja zapadne Slavonije, kao i one kasnije (operacije) oslobađanja središnjih dijelova Hrvatske, nikada neće zaboraviti", kazao je premijer Sanader, naglasivši da su te akcije ugrađene u temelje hrvatske države.

Napomenuo je i da je 1991. u međunarodnoj zajednici prevladavalo mišljenje da se Hrvatska neće moći oduprijeti srpskoj agresiji.

"Puno njih je mislilo da Hrvatska neće uspjeti stvoriti oružanu silu koja će osloboditi teritorij. Pokazalo se međutim da je Hrvatska imala snage za to", rekao je Sanader.

Istaknuo je kako je Hrvatska uspjela "stvoriti snažnu oružanu silu koja je uspjela osloboditi cijelu zemlju i ostala zauvijek jamstvo hrvatske sigurnosti i cjelokupnosti državnog teritorija".

U povodu 10. obljetnice vojno-redarstvene akcije "Bljesak" predsjednik Republike Mesić i predsjednik Vlade Sanader položili su vijence podno Središnjeg križa u središtu Okučana, obišli izložbu ratnih fotografija u kinu dvorani u Okučanima te bili nazočni misi zadušnici koju je u crkvi sv. Vida predvodio vojni ordinarij msgr. Juraj Jezerinac.

Vijence podno Središnjeg križa u Okučanima položili su i predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks, potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijse solidarnosti Jadranka Kosor, ministar obrane Berislav Rončević, državni tajnik u MUP-u Ivica Buconjić, poredstavnici lokalnih vlasti Okučana i Brodsko-posavske županije te braniteljskih udruga.

Predsjednik Sabora Vladimir Šeks također je u Okučanima otvorio Športske igre hrvatskih branitelja.

Visoka državna izaslanstva potom su otišla na nogometno igralište u Okučanima gdje su nazočna središnjoj svečanosti obilježavanja 10. obljetnice vojno-redarstvene akcije "Bljesak".



Pisane vijesti