Predsjednik Vlade RH na 135. obljetnici Prvog tabora Hrvata

U povodu 135. obljetnice Prvog tabora Hrvata Kastavštine, Istre, Kvarnerskog primorja i otoka održana je danas svečanost pokraj crkvice sv. Mihovila u naselju Rubeši, podno grada Kastva, kojoj su nazočili predsjednik Vlade Ivo Sanader, ministri Božo Biškupić i Kolinda Grabar Kitarović te predstavnici lokalne i područne samouprave.

KASTAV, 21. svibnja 2006. (Hina) - U povodu 135. obljetnice Prvog tabora Hrvata Kastavštine, Istre, Kvarnerskog primorja i otoka održana je danas svečanost pokraj crkvice sv. Mihovila u naselju Rubeši, podno grada Kastva, kojoj su nazočili predsjednik Vlade Ivo Sanader, ministri Božo Biškupić i Kolinda Grabar Kitarović te predstavnici lokalne i područne samouprave.

O povijesnim okolnostima održavanja Prvog tabora govorio je akademik Petar Strčić, o crkvici sv. Mihovila Vesna Munić, a misu je služio vikar riječke nadbiskupije Emil Svažić.

Premijer Sanader je kazao da se "sadašnji naraštaj može smatrati privilegiranim i od Boga i od sudbine jer je u povijesti bilo zaslužnijih Hrvata koji nisu doživjeli samostalnu Hrvatsku".

Ocijenio je da je na sadašnjem naraštaju, kao nastavljačima, još veća odgovornost, da treba učiti iz povijesti, ne zaboravljati ju i ne ponavljati proživljene tragedije.

"Hrvatska može birati želi li samoizolaciju ili sudjelovanje u integracijskim procesima. Nisam za samoizolaciju, jer integracije nisu opasnost, nego izazov, bujica za koju se možda ne zna kuda ide, ali mi moramo ući u nju i plivati", rekao je.

Ocijenio je kako je temeljno političko pitanje hoćemo li sudjelovati u integracijskim procesima ili odluke čekati pred vratima te hoćemo li biti objekt ili subjekt međunarodne politike. Po njegovim riječima Europska je unija najveći mirovni projekt u suvremenoj povijesti u kojemu Hrvatska mora sudjelovati.

"Složimo se", poručio je premijer Sanader te dodao da svima na prvom mjestu moraju biti nacionalni, a onda politički interesi.

Primorsko-goranski dožupan Luka Denona je rekao da je potrebno provesti decentralizaciju države da se ne bi događali novi tabori te da se svi trebamo složiti oko ulaska u Europsku uniju kako naši nasljednici jednom u toj Uniji ne bi morali ponovno taborovati.

Istarski župan Ivan Jakovčić naglasio je da je s Vladom postignut konsenzus oko ključnih istarskih projekata i programa te da se odluka Vlade o osnivanju sveučilišta u Puli među Istranima doživljava kao izraz povjerenja koje je, pak, jedini način izgradnje suvremene Hrvatske.

Prvi tabor Hrvata Kastavštine, Istre, Kvarnerskog primorja i otoka, tada pokrajine u austrijskom dijelu Habsburške monarhije, održan je prije 135 godina na brdašcu Sveti Mihovil. Ondje se pod geslom "Složimo se!" okupilo oko 10.000 Hrvata iz svih krajeva Istre, Kvarnerskog primorja i otoka. Bio je to prvi masovni politički skup Hrvata u zapadnom dijelu Hrvatske na kojem su okupljeni iskazali svoja gospodarsko-politička uvjerenja i skrb za materinski jezik.



Pisane vijesti