Predsjednik Vlade RH na 292. Sinjskoj Alci

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednik_vlade_rh_na_292_sinjskoj_alci.jpg

Ovogodišnjoj Sinjskoj alki, kojoj je prema procjenama novinara nazočilo više od 10.000 Sinjana i njihovih gostiju, uz predsjednika Mesića bio je nazočan predsjednik Sabora Vladimir Šeks, premijer Ivo Sanader i ministri, te izaslanik kardinala Bozanića msgr. Vlado Košić, nadbiskup splitsko-makarski msgr. Marin Barišić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Josip Lucić i diplomatski zbor na čelu s apostolskim nuncijem Javierom Lozanom.

SINJ, 5. kolovoza 2007. (Hina) - Slavodobitniku ovogodišnje, 292. sinjske alke Tinu Radanoviću njezin je pokrovitelj, hrvatski predsjednik Stjepan Mesić uručio darove - sablju i zlatni prsten s hrvatskim grbom, a njegovu momku srebrni prsten s hrvatskim grbom i jatagan.

Radanović je u tri utrke osvojio šest punata i tako postao ovogodišnjim slavodobitnikom. Viteško alkarsko društvo darovalo mu je Zlatnu plaketu i 40.000 kuna.

Prije toga slavodobitnik ovogodišnje Alke doveden je pred vojvodu Ivana Čikaru, koji ga je proglasio slavodobitnikom i na koplje mu stavio plamenac.

Ovogodišnjoj Sinjskoj alki, kojoj je prema procjenama novinara nazočilo više od 10.000 Sinjana i njihovih gostiju, uz predsjednika Mesića bio je nazočan predsjednik Sabora Vladimir Šeks, premijer Ivo Sanader i ministri, te izaslanik kardinala Bozanića msgr. Vlado Košić, nadbiskup splitsko-makarski msgr. Marin Barišić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Josip Lucić i diplomatski zbor na čelu s apostolskim nuncijem Javierom Lozanom.

Najviše goste pozdravio je alkarski vojvoda Ivan Čikara, koji je uz ostalo pozvao narod Cetinskog kraja, državne dužnosnike i stranačke čelnike na jedinstvo.

Vojvoda je zahvalio premijeru Sanaderu što su ostvarene davne želje Sinjana i što će Alka dobiti svoje dvore.

Na svečanoj tribini bio je i otac višegodišnjeg alkarskog vojvode Mirka Norca - Ante Norac.

Zahvaljujući Sinjanima na pozivu i pozdravljajući sve okupljene na drevnome alkarskom trkalištu, predsjednik Mesić je rekao da se ovogodišnja 292. alka ponovno nakon duljeg vremena odvija pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske. "To je siguran znak da se Sinjska alka vraća svojoj povijesnoj tradiciji, a moje pokroviteljstvo znak je da se Sinjska alka odmiče od politike. Kad to kažem, mislim na dnevnu politiku koja se Alkom koristila za uske političke interese", kazao je predsjednik Mesić.

Po njegovim riječima, Alka se oduvijek prepoznavala kao viteško nadmetanje i simbol junačkog Sinja i Cetinskoga kraja, rekao je, dodajući: "Učinimo zbog toga zajedno da Alka bude samo Alka - viteško nadmetanje koje će afirmirati našu kulturu a ne stvarati političke podjele. Alka simbolizira slobodarski duh Sinja i Cetinske krajine, ali i čitave Hrvatske, i duh koji smo potvrdili u antifašističkoj borbi i u Domovinskom ratu i koje danas potvrđujemo gradeći slobodnu i demokratsku Hrvatsku. Zbog toga Sinjska alka nema i ne može imati značenje samo za stanovnike ovoga kraja, nego ima za sve nas, za hrvatski narod i sve njene građane."

"Alka je praznik sviju nas koji poštujemo hrabrost, domoljublje, odricanje i žrtve svih naših predaka u borbi za pravdu i slobodu. Danas je Alka dio hrvatske kulturne baštine, a ubuduće kao nematerijalni spomenik kulture treba da postane i dio europske i svjetske kulturne baštine. Naglašavam to samo zbog toga što sam se još na početku državne samostalnosti zauzimao ne samo za očuvanje, već i za međunarodnu afirmaciju alkarske tradicije. Ovo je važno ponoviti na ovome mjestu zbog istine o prošlosti, ali i zbog budućnosti Alke. Hrvatska budućnost je ujedinjena Europa sazdana na temeljima antifašizma, demokracije, tolerancije, poštivanja i ostvarivanja ljudskih i manjinskih prava. Hrvatska budućnost je Europa u kojoj će granice spajati, a ne razdvajati, ona je zajednica ravnopravnih i jednakopravnih država i naroda", istaknuo je među ostalim predsjednik Mesić.

Tino Radanović, slavodobitnik ovogodišnje 292. alke je nezaposleni diplomirani kriminalist, a Alku je prvi put trčao prošle godine. Rodio se u Sinju godine 1981., a Alku je osvojio sa šest punata.

Ove je godine Alka bila znatno slabija od bare i čoje, na kojima su postignuta čak 22 pogotka "u sridu". Postignuta su samo četiri pogotka "u sridu", a slavodobitnik je u sve tri utrke pogodio "u dva" i ukupno osvojio šest punata, najviše od 17 konjanika alkara, koliko ih je sudjelovalo u utrci.



Pisane vijesti