Predsjednik Vlade RH s gradonačelnikom Grada Zagreba

Predsjednik Vlade Ivo Sanader i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić razgovarali su danas u Banskim dvorima o projektima od zajedničkog interesa za državu i Grad Zagreb kao i o pitanju međusobnih financijskih potraživanja.

Prenosimo s Hine:

SANADER I BANDIĆ O ZAJEDNIČKIM PROJEKTIMA DRŽAVE I GRADA ZAGREBA

ZAGREB, 30. kolovoza 2005. (Hina) - Predsjednik Vlade Ivo Sanader i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić razgovarali su danas u Banskim dvorima o projektima od zajedničkog interesa za državu i Grad Zagreb kao i o pitanju međusobnih financijskih potraživanja.

Na konferenciji za novinare nakon sastanka zatvorenog za javnost, Sanader je izdvojio projekt "Zagreb na Savi" i regulaciju riječnog toka, uz gradnju hidroelektrane, što bi se ostvarilo u suradnji s Hrvatskom elektroprivredom, Hrvatskim vodama i Zagrebačkom županijom.

Time bi se rijeka Sava učinila plovnom do Zagreba što bi imalo pozitivne gospodarske, urbane i ekološke učinke, dodao je Bandić.

Na sastanku je bilo riječi i o Prostornom planu Medvednice koji sutra ide na javnu raspravu, izvijestio je Sanader. Bandić je dodao da je tu posebno važno riješiti pitanje sanacije dijela bespravne gradnje pod Sljemenom, odnosno čuti mišljenje struke, što se može, a što ne može sanirati, ali i definirati trasu sjeverne obilaznice i nove žičare.

"Želimo riješiti i projekt Sveučilišne bolnice u Blatu što nam je svima 'kost u grlu'", rekao je Sanader i naveo kako su dogovorili da Bandić bude predsjednik povjerenstva za realizaciju tog projekta, dok će ministar zdravstva Neven Ljubičić voditi stručno povjerenstvo koje će najduže za dva mjeseca utvrditi hoće li to biti nacionalni bolnički centar ili će neke zagrebačke bolnice seliti na tu lokaciju.

Za Zračnu luku Zagreb planira se gradnja novog terminala za što će se izraditi studija financiranja, a razmišlja se i o sufinanciranju prigradskih vlakova odnosno mogućnosti dizanja željezničke pruge iznad ceste o čemu će odlučivati zajednička radna skupina s predstavnicima Hrvatskih željeznica.

Zajedničkim snagama Grada i Vlade bit će obnovljen Oltar domovine i iznaći će se prostor za Muzej Domovinskog rata, a pronaći će se rješenje za branitelje koji se protupravno nalaze u gradskim stanovima tako da nitko od njih neće ostati na cesti, najavio je Sanader.

Izradit će se i plan saniranja dugovanja HNK od osam milijuna kuna, a za Glazbenu akademiju uskoro će biti potpisan ugovor za izradu projektne dokumentacije.

Aktualizirat će se i rješavanje međusobnih financijskih potraživanja, a danas je dogovorena zamjena nekretnina pa će tako Zagreb dati Vladi zgradu u Krajiškoj gdje će preseliti Ministarstvo znanosti, prosvjete i športa koje je dosad bilo na šest lokacija dok će Grad dobiti nekretninu u Vlaškoj.

Na sastanku je bilo riječi i o drugim zajedničkim projektima - poticanoj stanogradnji, Agenciji za podršku informacijskih sustava, novim lokacijama za Muzej naivne umjetnosti i Hrvatski povijesni muzej, a o tim i drugim pitanjima bit će više riječi na novom sastanku u Gradskoj palači Dverce.



Pisane vijesti