Predsjednik Vlade RH sastao se s finskim premijerom Varhanenom

Finska će tijekom svojeg predsjedanja nastaviti pružati potporu proširenju EU koja mora poštovati svoje obveze što znači da će Hrvatska postati punopravnom članicom čim ispuni uvjete, rekao je u četvrtak u Zagrebu predsjednik vlade Republike Finske Matti Vanhanen.

ZAGREB, 18. svibnja 2006. (Hina) - Finska će tijekom svojeg predsjedanja nastaviti pružati potporu proširenju EU koja mora poštovati svoje obveze što znači da će Hrvatska postati punopravnom članicom čim ispuni uvjete, rekao je u četvrtak u Zagrebu predsjednik vlade Republike Finske Matti Vanhanen.

Predsjednik finske Vlade boravi u službenom posjetu Hrvatskoj u sklopu obilaska zemalja kandidata za članstvo u EU, budući da Finska od 1. srpnja preuzima šestomjesečno predsjedanje Unijom.

"Trenutak u kojem dolazi do ovog posjeta je vrlo dobar, jer za mjesec i pol Finska počinje predsjedati EU. EU mora poštovati svoje obveze i Hrvatska će postati članicom čim ispuni sve uvjete", rekao je Vanhanen u zajedničkoj izjavi za novinare nakon razgovora s predsjednikom hrvatske Vlade Ivom Sanaderom.

"Trenutak pristupanja ovisi isključivo o Hrvatskoj samoj, i ona će postati punopravnom članicom u skladu s vlastitim ostvarenjima", istaknuo je Vanhanen.

Finski premijer suglasio se s hrvatskim kolegom kako su bilateralni odnosi između dviju zemalja izvrsni, s tim što se gospodarska suradnja može i mora bitno poboljšati.

Također je rekao kako ga je Sanader upoznao s planovima Vlade RH u narednom razdoblju, što će, kako je istaknuo, i Finskoj pomoći tijekom šestomjesečnog predsjedanja Unijom.

Proces pristupa Hrvatske EU osobito tijekom finskog mandata predsjedatelja bio je glavna tema razgovora s premijerom Vanhanenom, rekao je novinarima predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader.

"Očekujemo da će većina izvješća o pregovaračkim poglavljima biti dogotovljena upravo za finskog predsjedanja Unijom i zato očekujem da će tih 6 mjeseci biti vrlo dinamično razdoblje", kazao je Sanader.

Hrvatski premijer zahvalio je finskom kolegi na informacijama o prioritetima koje je Finska odredila za svoje predsjedanje Unijom i osobito mu zahvalio na potvrdi da će svaka zemlja kandidatkinja napredovati u procesu pristupa Uniji prema individualnim, vlastitim ostvarenjima.

Također ga izvijestio o aktivnoj ulozi koju Hrvatska igra regiji, jer će ovo područje kazao je Sanader, biti jedan od prioriteta tijekom finskog predsjedanja.

Budući da bi aranžmani o novom ustroju CEFTA-e trebali biti završeni do jeseni ili najkasnije do konca godine, Sanader je izrazio nadu da će se za predsjedanja Finske Unijom u Bukureštu održati i summit te srednjoeuropske organizacije za slobodnu trgovinu.

Na upit finske novinarke koja je najveća prepreka Hrvatskoj u procesu pristupa EU, Sanader je podsjetio kako je hrvatski model pregovaranja drugačiji od dosadašnjih, zbog tzv. "mjerila" (benchmarks) koje Hrvatska mora ispuniti prije ulaska u Uniju, ali je izrazio uvjerenje kako je to za Hrvatsku dobro.

Premijer Sanader je u odgovoru na pitanje da li je u pregovorima došlo do određenog zastoja, i da li je problem u Bruxellesu, rekao kako bi se moglo očekivati da prije svega, proces pripreme izvješća bude malo brži.

"No ništa se neće izgubiti ako se to kako vjerujemo, ostvari tijekom finskog predsjedanja Unijom", rekao je Sanader.

Finski premijer suglasio se da su izvješća oko screeninga najteži dio, ali i izrazio uvjerenje da će se neka poglavlja otvoriti i do kraja austrijskog mandata na čelu EU, a nesumnjivo tijekom finskog predsjedanja.

Odgovarajući na pitanje da prokomentira posljednje izvješće Europske komisije o Rumunjskoj i Bugarskoj, premijer Sanader izrazio je nadu kako neće doći do zastoja u planiranom procesu njihovog pristupa EU.

"To želim prije svega zbog Bugarske i Rumunjske, ali i zbog Hrvatske, jer bi problemi oko tih dviju zemalja mogli dovesti do zastoja u procesu našeg pristupa Uniji", rekao je Sanader i izrazio čvrsto uvjerenje da će Bugarska i Rumunjska ispuniti sve preduvjete i ući u EU 2007. godine.

Finski premijer Vanhanen u odgovoru na isto pitanje rekao je kako su ta izvješća dokaz da se kriteriji koje postavlja EU moraju uzeti vrlo ozbiljno.

Izvješća pokazuju da Rumunjska i Bugarska nemaju mnogo problema neki su kriteriji politički a neki tehnički, a izvješća će tim zemljama pomoći jer znaju točno što trebaju napraviti, ocijenio je finski premijer.



Pisane vijesti