Predsjednik Vlade RH u sjedištu NATO-a

Bruxelles,6. lipnja (Hina) - Hrvatski premijer Ivo Sanader doputovao je u srijedu u sjedište NATO-a u Bruxellesu gdje će razgovarati s glavnim tajnikom Saveza Jaapom de Hoopom Schefferom i s članovima Sjevernoatlantskog vijeća (NAC).

Odmah po dolasku, premijer Sanader je započeo razgovore s glavnim tajnikom Schefferom, koji ga dočekao ispred sjedišta NATO-a. Nakon toga, hrvatski premijer će razgovarati s veleposlanicima zemalja članica, koji čine Sjevernoatlantsko vijeće, najviše tijelo NATO-a.

Tim sastankom Hrvatska završava peti godišnji ciklus Akcijskog plana za članstvo (MAP). Premijer Sanader informirat će članove Vijeća o implementaciji dugoročnog plana razvoja hrvatskih oružanih snaga, o doprinosu Hrvatske međunarodnim naporima na razvoju demokracije i mira u svijetu, te o pojačanoj potpori hrvatskih građana članstvu u Sjevernoatlantskom savezu.

Posljednje ankete govore da je potpora hrvatskih građana članstvu u NATO-u, koja se dugo vrtila oko 30 posto, sada narasla na preko 50 posto. Riječ je o vrlo važnom sastanku s kojeg Hrvatska očekuje pozitivne ocjene za svoje napore.

Nakon završetka petog godišnjeg ciklusa MAP-a, Hrvatska ulazi u završnu fazu pred očekivani poziv za članstvo u NATO-u, što bi se trebalo dogoditi na summitu Saveza u proljeće sljedeće godine u Bukureštu.



Pisane vijesti