Predsjednik Vlade: Rimska deklaracija simbolična je poruka zajedništva, jedinstva i budućnosti EU

  • Slika /Vijesti/2017/03 ožujak/25 ožujka/H20170325063848.jpg

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković danas je u Rimu potpisao Rimsku deklaraciju, zajedno s ostalih 26 šefova država i Vlada članica Europske unije.

Nakon svečanosti potpisivanja, predsjednik Vlade Plenković istaknuo je kako ambicioznim tekstom Deklaracije Europsko vijeće želi dati novi zamah razvoju europskog projekta te kako je 60. obljetnica potpisivanja Ugovora o Europskoj ekonomskoj zajednici i Euratomu prilika da se na simboličan način pokaže zajedništvo, jedinstvo i spremnost za daljnju izgradnju Europske unije, posebice u pogledu unutarnje sigurnosti i borbe protiv terorizma, gospodarstva, kohezije, obrazovanja mladih te socijalne Europe. Predsjednik Vlade posebno vrijednom stečevinom smatra načelo solidarnosti koje je vidljivo u svim europskim politikama. I u konačnici, kazao je Plenković, radi se o jačanju globalne uloge Europe te njezine vanjskopolitičke, obrambene, sigurnosne i razvojne dimenzije.

"To su temelji ovoga dokumenta, Europa ostaje otvorena za buduće članice i za tješnju suradnju u kojoj sve države sudjeluju na jednakopravan način. Poruka koju šaljemo danas je da 60 godina od ovog temeljnog dokumenta, europski lideri imaju veliku odgovornost i za svoje građane i za europski projekt. Za Hrvatsku, ovo je važan događaj na kojem sudjelujemo kao punopravna članica", dodao je.

Pojasnio je da se radi o političkoj deklaraciji koja ima značaj svojevrsne agende na putu prema naprijed, na kojoj su sve zajedničke politike EU, njezin proračun od gotovo 150 milijardi eura godišnje, pravna stečevina te instrumenti i mehanizmi za ostvarivanje ovih ciljeva.

"Zato je važno da niz proračunskih stavki dobije nove i konkretne instrumente koje ćemo usvajati u zajedničkoj proceduri između Vijeća i EP", poručio je.

S obzirom da je današnji događaj i u kontekstu izlaska Ujedinjene  Kraljevine iz EU, Plenković je naglasio da postoji osjećaj realnosti za trenutak, ali i ambicije za kvalitetan rad u društvu. Ocijenio je pozitivnim ozračje među liderima i simboliku činjenice da je ovu deklaraciju Jean-Claude Juncker, najdugovječniji europski lider, potpisao istim perom kojim su njegovi prethodnici 1957. potpisali ugovor iz Rima.  

"To je poruka jedne male zemlje, ali zemlje utemeljiteljice i čovjeka koji je gotovo cijeli svoj aktivni politički život proveo na nacionalnoj, ali i na europskoj razini. To znači da će europski projekt biti uz nas i s nama, a na nama je da ga zajednički gradimo i oplemenimo. To je ta poruka odgovornosti lidera današnjice", rekao je predsjednik Vlade.

Sam tekst deklaracije Plenković je ocijenio izbalansiranim, pojasnivši da jasno govori i o ulozi nacionalnih parlamenata, država članica, načelu supsidijarnosti, izgradnji projekta uz što je moguće tješnje sudjelovanje svih članica.  "S obzirom da su ga sve vlade jednoglasno usvojile i potpisale, nisam primijetio, niti u raspravama dok se radilo na tekstu da je bilo rezervi koje bi njegov sadržaj na bilo koji način ugrozile i da netko nije bio zadovoljan. Mislim da je postigao vrlo širok konsenzus“, dodao je.

Predsjednik Vlade zaključio je kako će EU, uz pozitivan duh kod svih lidera i jasan smjer koji je danas definiran, imati dovoljno snage za realizaciju Deklaracije. "Hrvatska na čelu s mojom Vladom, spremna je suočiti se s tim izazovom“, rekao je.

Foto: EPA / EV



Pisane vijesti | Govori i izjave | Andrej Plenković