Predsjednik Vlade s istarskim gospodarstvenicima

Predsjednik Vlade Ivo Sanader danas je u Poreču u susretu s čelnicima Istarske županije, saborskim zastupnicima iz Istre i istarskim gospodarstvenicima prije sjednice Vlade posebno upozorio na problem sive ekonomije.

POREČ, 7. studenog 2006. (Hina) - Predsjednik Vlade Ivo Sanader danas je u Poreču u susretu s čelnicima Istarske županije, saborskim zastupnicima iz Istre i istarskim gospodarstvenicima prije sjednice Vlade posebno upozorio na problem sive ekonomije.

Siva ekonomija izražena je i u turizmu i u poduzetništvu te stvara nelojalnu konkurenciju i velike teškoće, kazao je Sanader, dodavši kako je to uz korupciju i organizirani kriminal jedno od najvećih zala s kojim se bori ne samo Hrvatska već i mnoge demokratske i razvijene zemlje.

Hrvatska će morati korigirati BDP i u procesu pristupa Europskoj uniji jer otvaranje predpristupnih fondova i novčana potpora članicama EU-a ovisi o tome kolik je brutodomaći proizvod, kazao je.

Po njegovim riječima u sivoj ekonomiji nalaze se četiri grijeha: protiv radnika jer je minimalno plaćen, protiv konkurenata jer se radi o nelojalnoj konkurenciji, protiv države, te protiv sama sebe jer krši zakon.

Govoreći o problematici u turizmu, premijer je istaknuo kako iz turističkih djelatnosti trebaju krenuti inicijative prema ministru turizma Božidaru Kalmeti i ministru obrazovanja Draganu Primorcu kako bi se kroz školske programe osigurao kadar koji nedostaje turizmu.

Osvrnuvši se na plinofikaciju Hrvatske, za 22. studenoga najavio je otvaranje magistralnog plinovoda Pula-Karlovac. "Time će biti povezana cijela zapadna i sjeverna Hrvatska i sada idemo prema Lici i Dalmaciji. Do 2010. trebala bi biti gotova plinofikacija do Splita, a onda dalje do Dubrovnika", rekao je Sanader.

Ocijenivši kako je nezamislivo da nema brodske linije na relaciji Dalmacija-Kvarner-Istra, najavio je da će Vlada poduprijeti inicijativu o vraćanju te brodske veze.

Ponovio je kako je praksa održavanja sjednica izvan Zagreba samo dokaz da "Hrvatska nije jaka koliko je jak Zagreb, već koliko su jake druge županije i druga središta".

Istarski župan Ivan Jakovčić i ovom je prigodom ustvrdio kako je Istra najdinamičnija hrvatska regija što, rekao je, potvrđuju svi pokazatelji, od turizma do poljoprivrede. Stoga bi, dodao je, Istra do kraja desetljeća mogla biti županija bez nezaposlenih koja će dati svoj doprinos Hrvatskoj u procesu ulaska u Europsku uniju.



Pisane vijesti