Predsjednik Vlade s izaslanstvom Grada Osijeka

Predsjednik Vlade Ivo Sanader podržao je danas sve projekte koje mu je predložilo izaslanstvo grada Osijeka, no kako su rekli premijer i osječki gradonačelnik Anto Đapić ti razgovori se slučajno poklapaju s donošenjem proračuna.

ZAGREB, 21. studenog 2005. (Hina) - Predsjednik Vlade Ivo Sanader podržao je danas sve projekte koje mu je predložilo izaslanstvo grada Osijeka, no kako su rekli premijer i osječki gradonačelnik Anto Đapić ti razgovori se slučajno poklapaju s donošenjem proračuna.

Osječki gradonačelnik i predsjednik HSP-a Đapić rekao je novinarima nakon sastanka da državni proračun nije bila tema razgovora, ali da je realno za očekivati da će nakon premijerove potpore ozbiljno razmišljati o potpori proračunu.

"Vrlo sam zadovoljan razgovorom s premijerom i njegovim ministrima i mi ćemo u Osijeku znati to cijeniti", kazao je.

Premijer Sanader rekao je da se današnji sastanak s čelništvom grada Osijeka pripremao nekoliko mjeseci i da se time nastavlja Vladina uobičajena praksa na crti politike ravnomjernog razvoja svih hrvatskih krajeva. "To nema nikakve veze s trenutačnim dnevnim redom u Hrvatskom saboru", rekao je Sanader.

Novinare je izvijestio da je na sastanku dogovoreno nekoliko projekata, od potpore u izgradnji osječke poduzetničke zone Jug pa do pomoći države u borbi protiv najezde komaraca.

Za realizaciju osječke poduzetničke zone Gradsko vijeće treba donijeti odluku o njezinom osnivanju, osječka županija izmijeniti prostorno plansku dokumentaciju, a država će dati dio zemljišta (64,3 hektara od ukupno 154 hektara) na kojem će se graditi zona, rekao je Sanader.

"Spremni smo to dati u prilog razvoja Osijeka i u korist poduzetničke zone, a osim toga preuzet ćemo obvezu izrade projektne dokumentacije i putem državnih poduzeća pomoći u izgradnji komunalne infrastrukture", dodao je premijer.

Država će dio zemljišta (80 hektara) prepusti Osijeku i za športsko rekreacijski centar Pampas, dok će za rekonstrukciju obale rijeke Drave biti izdvojeno četiri milijuna kuna.

Izgradnja južne obilaznice Darda - Osijek planira se do 2008., a bit će usklađena s koridorom 5c. Autocesta do Osijeka također treba biti gotova do 2008., rečeno je nakon sastanka.

Razgovaralo se i o rekonstrukciji Trpimirove ceste, nadvožnjaku preko pruge u ulici Leopolda Mandića, otvaranju arheološkog muzeja, uređenju zgrade arhiva i o izgradnji športske dvorane koja bi trebala početi
ove godine, a u čemu će sudjelovati i država, rekao je premijer.


Kad je riječ o uređenju i gospodarenju otpadom, dogovoreno je da će se kroz fond za zaštitu okoliša pomoći po tom pitanju, dok je u borbi protiv komaraca dogovorno osnivanje zajedničkog povjerenstva kako bi se pripremili za nadolazeću sezonu. Slično povjerenstvo biti će osnovano i za Vukovarsko-srijemsku županiju, najavio je premijer.

Đapić nije krio zadovoljstvo rezultatima sastanka. "Za sve projekte koje smo predložili, dobili smo potporu predsjednika Vlade. On je posebno zadovoljan što je premijer bio decidiran da će južni krak
obilaznice i autocesta do Osijeka doći do 2008. "Osječane će posebno razveseliti što će Vlada stati iza grada u borbi u pošasti komaraca", kazao je Đapić.




Pisane vijesti