Predsjednik Vlade s kancelarkom Savezne Republike Njemačke, Merkel podržava RH za NATO

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednik_vlade_s_kancelarkom_savezne_republike_njemacke_merkel_podrzava_rh_za_nato.jpg

Dr. sc. Ivo Sanader, predsjednik Vlade Republike Hrvatske primio je danas u Banskim dvorima Angelu Merkel, kancelarku Savezne Republike Njemačke.

ZAGREB, 11. svibnja 2007. (Hina) - Hrvatska se nada da će uskoro uslijediti poziv da se pridruži NATO-u, što uvelike podržava i Njemačka koja je impresionirana onim što je ostvarila hrvatska vlada, izjavili su u petak hrvatski premijer Ivo Sanader i njemačka kancelarka i predsjedateljica EU-om Angela Merkel.

"Nadamo se, kao što se u posljednje vrijeme govori, da ćemo dobiti pozivnicu za NATO u travnju u Bukureštu. To je odlična vijest ne samo za Hrvatsku, EU i NATO već i za naše jugoistočno susjedstvo", kazao je premijer Sanader nakon susreta s Merkel koja sudjeluje na summitu Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP).

"Hrvatska i dalje može računati na njemačku podršku glede ulaska u NATO", rekla je Merkel.

Pohvalila je ulogu koju je Hrvatska odigrala u SEECP-u i ocijenila da je pokazala odgovornost prema regiji.

"Hrvatska je pokazala kako je odgovorna za regiju...za zapadni Balkan koji vidimo u Europi. Impresionirana sam onim što je ostvarila hrvatska vlada pod vodstvom Ive Sanadera", istaknula je Merkel.

Sanader je izrazio zadovoljstvo što je Merkel Hrvatskoj i zemljama regije uputila riječi potpore te što je jasno dala do znanja da je "dogovor iz Soluna 2003. i dalje na snazi".

Merkel je ustvrdila da pregovori Hrvatske s EU dobro napreduju i izrazila uvjerenje da će pozitivan primjer Hrvatske utjecati na druge zemlje u regiji koje teže europskoj perspektivi.

Priznala je da je u EU prisutan određeni zamor glede proširenja, te da "Unija trenutno nije djelotvorna koliko bi to trebala biti".

Mi je stoga moramo preoblikovati da bi bila učinkovita", dodala je Merkel. Objasnila je da u regiji postoji "još jedan veliki vojni angažman" i ta baš zbog toga tim zemljama treba ponuditi europsku perspektivu.

Merkel se osvrnula i na stanje u Srbiji, i za razliku od Nicholasa Burnsa koji se nešto ranije puno oštrijim riječima obrušio na izbor radikala Tomislava Nikolića za predsjednika srbijanske skupštine, izjavila da bi se "mi u EU jako veselili da dođe do formiranja demokratskih proeuropskih snaga u Srbiji".

Nije određenija bila ni glede pitanja Kosova, ogradivši se izjavom da se u "EU trenutno vode konzultacije".

"Htjeli bi da odluka o tome bude prihvatljiva za obje strane", kazala je Merkel i priznala da "to možda neće biti moguće".

Sanader i Merkel su ustvrdili da su bilateralni odnosi Hrvatske i Njemačke izvrsni. Nisu također štedjeli na međusobno upućenim komplimentima. Sanader je čestitao Merkel na "odličnom vođenju Unije".

"Radi se o državnici koja zna što je dobro za Europu", kazao je Sanader.

Merkel je potvrdila da dvije zemlje gaje "sjajne prijateljske bilateralne odnose", podsjetivši da je sa Sanaderom veže i osobno prijateljstvo.



Pisane vijesti