Predsjednik Vlade s predsjednikom Europskog parlamenta Borrellom Fontellesom

Hrvatski premijer Ivo Sanader izjavio je u srijedu, nakon sastanka s predsjednikom Europskog parlamenta Josepom Borrellom, kako ga je ohrabrio stajalište visokoga europskog dužosnika da će Hrvatska sigurno biti članica Europske unije.

ZAGREB, 12. travnja 2006. (Hina) - Hrvatski premijer Ivo Sanader izjavio je u srijedu, nakon sastanka s predsjednikom Europskog parlamenta Josepom Borrellom, kako ga je ohrabrio stajalište visokoga europskog dužosnika da će Hrvatska sigurno biti članica Europske unije.

"Gospodin Borrell me ohrabrio kada je rekao da će Hrvatska sasvim sigurno 'sutra' biti članica EU-a", rekao je Sanader nakon sastanka s Borrellom u hrvatskoj Vladi.

"Njegovo obraćanje Hrvatskom saboru i naš razgovor pokazuje kako čvrsto stoji na poziciji da Hrvatska mora ući u punopravno člansvo Unije", dodao je Sanader.

Hrvatski premijer je izvijestio Borrella o inicijativama službenoga Zagreba vezanim za suradnju u regiji, koja će, rekao je, biti u skladu s nastojanjima Unije za postizanje trajne stabilnosti u jugoistočnoj Europi.

Predsjednik EP-a je naglasio da je u Hrvatsku došao kako bi razjasnio neke nesporazume, ali i vrlo jasno rekao "kamo Hrvatska ide, tj da se približava EU-u".

Odbacio je nagađanja kako je nedavno Brokovo izvješće u kojemu se kritički govori o europskim perspektivama zemalja istočne Europe opasno za Hrvatsku. "Izvješće govori o zemljama koje nemaju jasnu perspektivu ulaska u EU. No, to se ne odnosi na Hrvatsku, koja se vrlo jasno kreće prema Uniji", istaknuo je Borrell.

Na pitanje novinara, je li s premijerom Sanaderom razgovarao o stanju u hrvatskim medijima, osobito javnim, Borrell je odgovorio da to nije bila tema razgovora. "Ne znam ima li u Hrvatskoj problema s medijima. To je jedna slobodna demokratska zemlja", rekao je Borrell dodavši kako će se u nastavku posjeta Zagrebu ipak raspitati i o tom pitanju.



Pisane vijesti