Predsjednik Vlade s predsjednikom Narodne Republike Kine

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske dr. sc. Ivo Sanader primio je danas u Banskim dvorima predsjednika Narodne Republike Kine Hu Jintaoa.

Predsjednik Vlade dr. sc. Ivo Sanader, upućujući izraze dobrodošlice, naglasio je kako Hrvatska iznimno cijeni prvi posjet predsjednika Narodne Republike Kine, koji će ujedno biti i ključni poticaj gospodarstvenicima za intenziviranje međusobne suradnje. Dvije zemlje, iako u zemljopisnom smislu udaljene, razvijaju dobre i prijateljske odnose. Zadovoljni smo razinom bilateralnih odnosa koji su vrlo dobri i bez otvorenih pitanja, a u području gospodarskih odnosa želimo smanjiti deficit na hrvatskoj strani. Također, predsjednik Vlade RH dr. sc. Ivo Sanader istaknuo je orijentaciju Republike Hrvatske prema politici jedne Kine.

Zahvaljujući na gostoprimstvu i izvrsnoj organizaciji posjeta, predsjednik Narodne Republike Kine Hu Jintao potvrdio je kako su dvije zemlje tradicionalno prijateljske, te naveo kako kineska strana izuzetno cijeni aktivnu brigu hrvatskog predsjednika Vlade za razvoj hrvatsko-kineskih odnosa, koja je potvrđena i posjetom Kini 2005. godine.

U razgovoru je ocijenjeno kako se povećava međusobno povjerenje, te postupno produbljuje gospodarska, kulturna, znanstveno-tehnološka i prosvjetna suradnja. Neprekidno se učvršćuju i politički temelji odnosa jer se u povijesti pokazalo kako razlike nisu prepreka razvitku međudržavnih odnosa temeljenih na uzajamnom poštovanju i obostrano korisnoj suradnji.

Sugovornici su se složili kako je trenutna financijska kriza nova prigoda za daljnji razvoj odnosa. Predsjednik Hu Jintao pozvao je hrvatske tvrtke da intenziviraju svoju nazočnost na kineskom tržištu kako bi se proširila suradnja osobito u znanstveno-tehnološkom području, telekomunikacijama, farmaceutskoj industriji, turizmu. Danas održani gospodarski forum osigurat će dobre temelje za daljnje aktivnosti. Očekuje se da će do kraja godine zasjedati mješoviti hrvatsko-kineski odbori za znanstveno-tehnološku i gospodarsku suradnju, a na jučerašnjoj sjednici Vlade RH donesena je i odluka o sudjelovanju RH na Svjetskoj izložbi u Šangaju 2010. godine.

U području turizma, Hrvatska je spremna na daljnje produbljivanje suradnje, te na prezentaciju svojih prirodnih ljepota, ali svakako i bogate kulturne baštine i povijesnih znamenitosti kineskim gostima. Također, Hrvatska pozdravlja buduće kineske investicije u području brodogradnje, pomorskog prometa, hotelijerstva, te ulazak kineskih tvrtki na hrvatsko tržište kroz procese koncesioniranja. Hrvatska je zainteresirana za svoju prezentaciju kao distributivnog centra za Europu za kineske tvrtke.

Na završetku razgovora zajednički je zaključeno kako postoji veliki potencijal i perspektive za daljnji razvoj odnosa, te kako prvi posjet predsjednika Narodne Republike Kine Hrvatskoj označava veliki korak naprijed i veliki poticaj daljnjem učvršćivanju odnosa.



Pisane vijesti