Predsjednik Vlade s predsjednikom Vlade Crne Gore

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednik_vlade_s_predsjednikom_vlade_crne_gore.jpg

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske, dr. sc. Ivo Sanader, sastao se danas u Banskim dvorima s predsjednikom Vlade Republike Crne Gore Željkom Šturanovićem...

ZAGREB, 10. svibnja 2007. (Hina) - Hrvatska i Crna Gora sva će preostala otvorena pitanja, uključujući ratnu odštetu i definiranje granice, riješiti u duhu dobrosusjedskih odnosa i europskih rješenja, suglasili su se u četvrtak u Zagrebu hrvatski i crnogorski premijeri Ivo Sanader i Željko Šturanović.

Utvrđivanje državne granice između dviju zemalja trajnim sporazumom, kao i plaćanje ratne odštete za razaranje Dubrovnika i Konavala u Domovinskom ratu, bile su neke od glavnih tema sastanka Sanadera i Šturanovića, koji je u četvrtak stigao u službeni posjet Hrvatskoj.
Hrvatski premijer pozdravlja napore nove crnogorske vlasti da učini odmak od politike koja je dovela do razaranja Dubrovnika i Konavala devedesetih godina. "To je put koji može zaliječiti rane nastale devedesetih", rekao je Sanader.
Najavio je da će uskoro početi izrada trajnog sporazuma o granici između Hrvatske i Crne Gore koji bi zamijenio onaj privremeni potpisan s nekadašnjom Državnom zajednicom Srbije i Crne Gore. Isto bi trebalo učiniti i s ranijim Sporazumom o zaštiti manjina, koje obojica premijera ne smatraju preprekama, nego poticajima međusobnoj suradnji.
Ocjenjujući da su odnosi dviju država na "najboljem nivou", Šturanović je zahvalio na pomoći hrvatskih vlasti u "trasiranju puta Crne Gore prema EU.
Ta je država od osamostaljenja 21. svibnja prošle godine postala članicom MMF-a, Svjetske banke, priprema se za ulazak u Vijeće Europe i Svjetsku trgovinsku organizaciju, a u ožujku je ratificirala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Europskom unijom.
Kao poseban interes svoje vlade Šturanović je naveo potpisivanje sporazuma o recipročnom reguliranju imovine hrvatskih i crnogorskih tvrtki, kao i sporazum o upravljanju vodama, važan zbog opskrbe vodom Herceg Novog.
Dvojica premijera su na novinarski upit komentirala izbor radikala Tomislava Nikolića za predsjednika srbijanske Skupštine, suglasivši se da Srbiji treba demokratska vlada koja će tu državu izvesti na put
europskih integracija.
"Politika Nikolićeve stranke nije europska politika. Ovo je epizoda koja, nadam se, neće dugo trajati", istaknuo je Sanader.
Šturanović je dodao kako Crna Gora "želi u Srbiji vidjeti demokratsku vladu koja bi vodila politiku europskih perspektiva".




Pisane vijesti