Predsjednik Vlade s predsjednikom Vlade Republike Litve

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednik_vlade_s_predsjednikom_vlade_republike_litve.jpg

ZAGREB, 15. travnja 2008. (Hina) - Litva daje punu potporu Hrvatskoj za članstvo u Europskoj uniji, kao što je to činila i u slučaju NATO saveza, te vjeruje da bi mogla postati članicom EU-a 2010. godine, izjavio je u utorak premijer Litve Gediminas Kirkilas nakon razgovora s premijerom Ivom Sanaderom.

"Svi kopenhaški kriteriji moraju biti ispunjeni... iz vlastitog iskustva znamo da su posljednje faze najteže, ali vjerujem da bi Hrvatska mogla biti pozvana u Uniju 2010. godine", kazao je Kirkilas, dodavši da pregovori moraju biti zaključeni 2009.

Premijer Sanader je zahvalio Litvi što je, i uz druge baltičke države, bila jedna od onih koja je davala čvrstu potporu za pristup Hrvatske NATO-u i Europskoj uniji.

"Na summitu NATO-a Bukureštu mi smo u Litvi imali jednu od najsnažnijih potpora", kazao je premijer i istaknuo da, kada je riječ o Uniji, "Litva i tu spada u zemlje koje nam daju čvrstu potporu".

Prema Sanaderovim riječima, "Hrvatska može očekivati da će pregovore završiti u kasno ljeto 2009. godine."

Kirkilas je čestitao na pozivnici za NATO i podsjetio da Litva i Hrvatska uspješno surađuju u misiji u Afganistanu.

Govoreći o prednostima članstva u Uniji, litavski premijer je podsjetio da njegova zemlja uvelike koristi strukturalne fondove EU-a za razne sektore, posebice za poljoprivredu.

"Sada smo, između ostalog, i članica jedinstvenog tržišta", kazao je šef litavske vlade.

Kirkilas i Sanader su odnose Litve i Hrvatske ocijenili dobrim, s "velikim mogućnostima njihova širenja, posebice na gospodarskom i kulturnom planu".

"Stoga smo danas i potpisali Ugovor između Hrvatske i Litve o poticanju i uzajamnoj zaštiti ulaganja", kazao je Sanader.

"Naši poslovni subjekti zainteresirani su za ulaganje u Hrvatskoj ali bi htjeli vidjeti i hrvatske ulagače u Litvi... uvjeti za poslovanje su dobri i naš geostrateški položaj je dobar za ulagače", kazao je Kirkilas.

Dvojica premijera su tijekom razgovora dotaknuli i stanje u regiji, a premijer Sanader je poručio da "Hrvatska neće zaboraviti svoje susjede".

"Iako samo srednjoeuropska zemlja, graničimo i sa zemljama jugoistoka Europe", rekao je Sanader.

Izrazio je čvrst stav da dvije zemlje "mogu dosta toga učiniti na međusobnoj suradnji što je do sada propušteno".



Pisane vijesti