Predsjednik Vlade s predsjednikom Vlade Slobodne države Bavarske Stoiberom

Europska unija će nakon idućeg proširenja trebati dužu stanku tijekom koje će se stabilizirati i konsolidirati ali prije nje Hrvatska treba postati njezinom punopravnom članicom, rekao je u srijedu u Zagrebu predsjednik bavarske vlade i stranke CSU Edmund Stoiber nakon susreta s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom.

ZAGREB, 12. srpnja 2006. (Hina) - Europska unija će nakon idućeg proširenja trebati dužu stanku tijekom koje će se stabilizirati i konsolidirati ali prije nje Hrvatska treba postati njezinom punopravnom članicom, rekao je u srijedu u Zagrebu predsjednik bavarske vlade i stranke CSU Edmund Stoiber nakon susreta s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom.

Stoiber boravi u višednevnom posjetu Hrvatskoj zajedno sa grupom zastupnika CSU-a u njemačkom Bundestagu tijekom kojeg su se susreli sa svim najvišim dužnosnicima RH te predstavnicima manjina u Hrvatskom saboru.

"U svim europskim zemljama, pa i u Njemačkoj, iskristaliziralo se mišljenje da nakon primitka novih članica treba doći do dulje stanke u proširenju. To bi bila faza stabilizacije i konsolidacije EU, ali prevladava mišljenje da prije te faze svakako Hrvatska kao klasična srednjoeuropska zemlja mora biti primljena u EU kao 28. zemlja članica" rekao je Stoiber u zajedničkoj izjavi za novinare nakon sastanka sa Sanaderom.

Hrvatska, prema riječima bavarskog premijera, napravila je impresivan gospodarski i demokratski napredak posljednjih godina tijekom mandata premijera Sanadera kojega, kako je naglasio Stoiber, "danas u Europi smatraju jamcem demokratskog razvitka u Hrvatskoj".

Stoiber je izrazio uvjerenje da će tijekom 6-mjesečnog predsjedanja Finske EU-om, ali osobito Njemačke poslije toga, biti postavljene smjernice za brzo pridruživanje Hrvatske EU, pri čemu je obećao punu podršku Bavarske i CSU-a.

Predsjednik Hrvatske vlade Ivo Sanader rekao je kako je s bavarskim kolegom razgovarao o bilateralnim odnosima koje je ocijenio odličnima. Podsjetio je kako u Bavarskoj živi stotinu tisuća Hrvata, a da u Hrvatsku svake godine dolazi na stotine tisuća gostiju iz Bavarske i Njemačke.

Kao najvažniju temu razgovora Sanader je spomenuo put Hrvatske prema EU rekavši kako je Stoiberu zahvalio na jasnoj potpori CSU-a i bavarske vlade, kao i njemačke vlade u kojoj je CSU koalicijski partner.

"Predsjednika bavarske vlade izvjestio sam o tijeku procesa pregovora i obojica smo izrazili nadu da će taj proces biti dobar i brz, pri čemu Hrvatska može računati na punu potporu Bavarske" rekao je Sanader izrazivši nadu i u rast gospodarske suradnje s tom njemačkom saveznom državom.



Pisane vijesti