Predsjednik Vlade s predstavnicima Hrvatske udruge poslodavaca

Početkom jeseni Vlada će organizirati dvodnevnu konferenciju koja bi trebala odgovoriti kamo Hrvatska treba ići, posebice u gospodarstvu, najavio je nakon današnjeg sastanka s predstavnicima Hrvatske udruge poslodavaca premijer Ivo Sanader.

ZAGREB, 14. srpnja 2005. (Hina) - Početkom jeseni Vlada će organizirati dvodnevnu konferenciju koja bi trebala odgovoriti kamo Hrvatska treba ići, posebice u gospodarstvu, najavio je nakon današnjeg sastanka s predstavnicima Hrvatske udruge poslodavaca premijer Ivo Sanader.

Želimo razmotriti nužne reforme kako bi postali konkurentniji, brži i učinkovitiji u hvatanju koraka s razvijenim zemljama, rekao je Sanader.

Konferencija, čije će geslo biti "Ekonomija utemeljena na znanju", okupit će širok krug sudionika, od predstavnika vlasti, preko socijalnih partnera, akademske zajednice do nevladinih udruga i medija.

Konferencijom se želi doći do nacionalnog konsenzusa, te spriječiti demagogiju i politikanstvo, rekao je Sanader, poručujući kako o otvorenim problemima i različitostima treba razgovarati za istim stolom.

Odlučno je otklonio moguće prigovore da bi konferencija mogla biti svojevrsni drugi put Hrvatske ako ne počnu pregovori s EU.

To su dva odvojena pitanja koja se međusobno nadopunjuju, rekao je Sanader, navodeći da je politički potpuno jasno kuda Hrvatska ide - u EU.

Ponovio je da početak pregovora s Unijom očekuje skoro, ali i dodao da neovisno o tome Vlada mora odraditi posao koji zanima njene građane, a to su brži rast standarda i gospodarstva, reforma pravosuđa, nastavak infrastrukturnih projekata, itd.

S tim se potpuno suglasio član vodstva HUP-a Ivica Mudrinić. Ako se kojim slučajem odgodi ulazak Hrvatske u EU ta su nam pitanja bitna, a ako pregovori krenu onda su nam još bitnija, rekao je Mudrinić, napominjući da konkurentnost Hrvatske ovisi samo o njoj.

Premijer danas nije želio iznositi pojedinosti s kojima će Vlada izaći na konferenciju, najavljujući tek da će Vlada izići s vrlo jasnom vizijom, te da na njenim prijedlozima radi posebna radna skupina.

Na području konkurentnosti Vladi bi možda savjetima moga pomoći bivši potpredsjednik Svjetske banke Jean Francois Richard, najavio je premijer.

Richard je protekla dva dana održao nekoliko predavanja u Banskim dvorima.

Richard bi Vladi bio jako dobar kao savjetnik za pitanja međunarodne konkurentnosti, no, hoće li on to prihvatiti još ćemo razgovarati, kazao je Sanader, napominjući kako se radi o jednom od najvećih stručnjaka o pitanjima globalizacije, konkurentnosti i ekonomije utemeljene na znanju.

Sanader i čelnici HUP-a izrazili su danas spremnost čvrsto se boriti protiv sive ekonomije, a predsjednik HUP-a Emil Tedeschi potvrdio je to najavom da će iz HUP-a biti isključeni svi članovi za koje se dokaže da ne poštuju zakone i propise.

Tedeschi je pozdravio Vladino jače okretanje gospodarstvu, najavljujući da će joj poslodavci u tome biti "konkretan, transparentan i vrlo angažiran partner".

Vlada se, nakon dva izborna ciklusa, snažnije okreće rješavanju gospodarskih problema do kraja ovog, a uvjeren sam i u idućem mandatu nakon redovnih izbora u studenom 2007., naglasio je Sanader.



Pisane vijesti