Predsjednik Vlade s predstavnicima MEDEF-a: Uvjeren sam da ćete u Hrvatskoj pronaći mnoge poslovne prilike

  • Slika /Vijesti/2017/01 siječanj/30 siječnja/MEDEF_PVRH.jpg

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sastao se danas, u Banskim dvorima, s predstavnicima Francuske udruge poslodavaca (MEDEF). Uz predsjednika Vlade bio je ministar financija Zdravko Marić. 

Predsjednik Vlade izrazio je zadovoljstvo velikim brojem predstavnika francuskih tvrtki u Hrvatskoj. „U tome vidim znak izvrsnih hrvatsko-francuskih odnosa, ojačanih našim strateškim partnerstvom, kao i potvrdu kvalitete naših gospodarskih i trgovačkih odnosa“, kazao je.
 
Podsjetio je da je upravo obilježeno 100 dana stupanja na dužnost njegove Vlade, čiji je prvi prioritet oživljavanje gospodarstva i pokretanje investicija. „U nešto više od tri mjeseca, proveli smo brojne i važne reforme usmjerene k poboljšanju poslovnog okruženja i povećavanju konkurentnosti hrvatskih tvrtki. U svrhu smanjenja proračunskog manjka i jačanja rasta, izglasan je novi proračun  koji predviđa deficit od 1,6% kao i smanjenje javnog duga na 81,5% u 2017. Oslonili smo se pritom na procjene rasta od 3,2% u naredne dvije godine te od 3,3% u 2019. U sljedeće dvije godine, predviđamo dodatno smanjiti deficit na 1%, te na 0,6%. Javni dug trebao bi do 2019. biti smanjen na 75,3%. Cilj nam je čim prije izaći iz procedure prekomjernog deficita“, naglasio je predsjednik Vlade i nastavio: „Usvojena je cjelovita i ambiciozna porezna reforma kojoj je cilj ukidanje prepreka većoj konkurentnosti naših tvrtki te smo između ostalog smanjili porez na dobit. Cilj je također povećavanje kupovne moći potrošača, uz smanjene deficita, kao i uspostava stabilnog i predvidivog poreznog sustava. Usvojili smo također vrlo ambiciozan plan za rasterećenje gospodarstva od nepotrebnih administrativnih procedura, koji obuhvaća čak 104 mjere. Očekivano rasterećenje za poduzeća predstavlja u prosjeku 30%, odnosno 1,5 milijardi kuna ušteda godišnje.“ Dodao je i da je usvojen i novi Zakon o javnoj nabavi koji pojednostavljuje procedure i koji se sada zasniva na ekonomski najpovoljnijoj ponudi.
 
„U tom kratkom roku, uspjeli smo vratiti povjerenje poduzetnicima i investitorima. Ti početni napori već su urodili prvim plodovima, budući da su dvije od tri vodeće agencije za kreditni rejting nedavno povećale ocjenu Hrvatske, s negativne na stabilnu. Nastavljamo s naporima jer nam je cilj vratiti kreditni rejting na razinu investicijskog“, kazao je predsjednik Vlade. Istaknuo je da 2016. godina bila rekordna u turizmu, grani koja predstavlja više od petine hrvatskog BDP-a. „Tijekom prvih 11 mjeseci, broj stranih gostiju dosegao je 13,6 milijuna – od kojih pola milijuna Francuza – te 78 milijuna noćenja, čime je Hrvatske potvrdila svoje visoko 6. mjesto među turističkim destinacijama Mediterana“, rekao je predsjednik Vlade.
 
Pozdravio je činjenicu da je oko 60 filijala francuskih poduzeća, koje zapošljavaju oko 6.500 tisuća ljudi, već prisutno u Hrvatskoj. Podsjetio je na ugovor o zaštiti ulaganja kao i ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između dvije zemlje.
 
„Francuska je 7. ulagač u Hrvatskoj, s ukupno 1,4 milijarde eura do sada, te naš 10. trgovački partner, s robnom razmjenom od oko 700 milijuna eura u 2015. U tom kontekstu, siguran sam da možemo postići i bolje rezultate i uvjeren sam da ćete pronaći mnoge poslovne prilike u Hrvatskoj,  bilo da je riječ o suradnji s hrvatskim tvrtkama, bilo da se radi o partnerstvu radi zajedničkog nastupa na trećim tržištima“, istaknuo je predsjednik Vlade i dodao da će predstavnici MEDEF-a danas imati priliku dobiti detaljne informacije od ministara o hrvatskim planovima gospodarskog razvoja.
 
„Poznajući i sam prilično dobro Francusku, gdje sam radio kao diplomat između 2005. i 2010., vrlo dobro znam da postoje brojni kulturni afiniteti između naših dviju zemalja, što može samo pridonijeti našoj suradnji na svim područjima. Sjetimo se samo kravate, tog odjevnog ukrasa koji su nosili hrvatski konjanici u 17. stoljeću, i koja je, nakon što ju je usvojio Versajski dvor, vrlo brzo osvojila čitav svijet, postavši nezaobilazni i bitni detalj muške garderobe. Sveprisutna i tri stoljeća kasnije, kravata simbolizira na svoj način našu uspješnu međunarodnu suradnju. Stoga neka nam ova povijesna anegdota bude izvor inspiracije za nove trajne uspjehe“, zaključio je predsjednik Vlade Andrej Plenković.
 
Francusku udrugu poslodavaca (MEDEF) na sastanku u Vladi predstavljalo je 25 francuskih tvrtki iz sektora građevinarstva, aeronautike, svemirske tehnologije, obrane, energetike, pročišćavanja voda i zbrinjavanja otpada, prometa, bankarskih usluga, financija i savjetovanja. 
 
Razgovarali su o jačanju gospodarske razmjene između Hrvatske i Francuske. Prema podacima za 2015. godinu, ukupna trgovinska razmjena dviju država iznosila je 700 milijuna eura. Hrvatska u Francusku izvozi automobilsku opremu i dijelove, poljoprivredne strojeve, teretne vagone, električnu opremu, tekstilne i kožne te drvne proizvode, a Francuska u Hrvatsku izvozi automobile, farmaceutske proizvode, plovila, poljoprivredno-prehrambene proizvode, plastične mase, električnu i elektroničku opremu te kozmetičke proizvode. 

Foto: Vlada RH / Hina

Pisane vijesti | Andrej Plenković