Predsjednik Vlade s predstavnicima sindikalnih središnjica i Hrvatske udruge poslodavaca

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednik_vlade_s_predstavnicima_sindikalnih_sredisnjica_i_hrvatske_udruge_poslodavaca.jpg
ZAGREB, 15. siječnja 2008. (Hina) - Premijer Ivo Sanader izjavio je nakon današnjeg sastanka sa socijalnim partnerima kako je ekonomska situacija u Hrvatskoj teška, ali ne i zabrinjavajuća, te najavio da će Vlada s poslodavcima i sindikatima osnovati povjerenstvo koje će pratiti rast cijena i njihov utjecaj na standard građana te predlagati mjere.

Slična tripartitna povjerenstva pratit će problematiku vezanu za energetiku, poduzetništvo, poljoprivredu i druga područja, rečeno je nakon sastanka Sanadera sa čelnicima sindikalnih središnjica i Hrvatske udruge poslodavaca.

Sanader je izrazio razumijevanje za najavu sindikata da će organizirati prosvjede protiv poskupljenja i narušavanja životnog standarda građana. No, predsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević izjavio je, u ime sindikalnih čelnika, da tih prosvjeda neće biti ako rad tripartitnih tijela bude učinkovit.

Idućeg tjedna u Vladi ili nekom od ministarstava bit će organiziran sastanak sa zajednicom gradova i općina Hrvatske kako bi se postigao dogovor oko politike cijena, te na koji način se može utjecati na standard građana, rekao je Sanader.

Pozvat ćemo gradove da uključe u rad lokalna Gospodarsko-socijalna vijeća, s obzirom da brojni gradovi zanemaruju i ne razvijaju socijalno partnerstvo, ustvrdio je premijer.

U cilju podizanja razine socijalnog dijaloga, najavljeno je zajedničko savjetovanje socijalnih partnera u veljači.

Teme o kojima će partneri razgovarati bit će jačanje konkurentnosti hrvatskog gospodarstva, Zakon o minimalnoj plaći, socijalna politika i zapošljavanje, te borba protiv rada na crno.

Sanader je kao teme spomenuo i nastavak privatizacije, formiranje investicijskih fondova u koje će Vlada unijeti dionice vrijednih poduzeća, a zatim će se s njima ići na inicijalnu javnu ponudu, i dr.



Pisane vijesti