Predsjednik Vlade s predstavnicima umirovljenika

Vlada i umirovljeničke udruge utemeljit će radnu skupinu koja će tražiti najbolji model obeštećenja još 43.000 umirovljenika korisnika obiteljskih i najviših mirovina, koji su zasad izostavljeni iz procesa povrata duga, odlučeno je na današnjem sastanku Vlade i koordinacije umirovljeničkih udruga.

ZAGREB, 27. ožujka 2006. (Hina) - Vlada i umirovljeničke udruge utemeljit će radnu skupinu koja će tražiti najbolji model obeštećenja još 43.000 umirovljenika korisnika obiteljskih i najviših mirovina, koji su zasad izostavljeni iz procesa povrata duga, odlučeno je na današnjem sastanku Vlade i koordinacije umirovljeničkih udruga.

"Taj problem nije eksplicite na najbolji mogući način riješen pa će radna skupina raditi na traženju najboljeg modela, a naš je pristup apsolutno pozitivan", izjavila je novinarima nakon sastanka potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor.

Radi se o obeštećenju 3.000 umirovljenika koji imaju ograničene mirovine te 40.000 onih koji su do 1. siječnja 1999. koristili svoju mirovinu, a nakon toga mirovinu umrlog bračnog druga, tako da se prema važećem zakonu vode kao novi umirovljenici pa nisu ušli u izračun duga ni po jednom kriteriju.

Potpredsjednik Vlade Damir Polančec podsjetio je da je 253.000 umirovljenika ušlo u obračun, ali nisu dobili pravo na obeštećenje jer im je već isplaćeno tri milijarde kuna više nego što je predviđeno temeljem izračuna Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

Polančec je najavio da će se u nastavku pregovora Vlada i umirovljeničke udruge usredotočiti na rješavanje problema tzv. novih umirovljenika, koji su otišli u mirovinu nakon 1. siječnja 1999., jer uvjeti u kojima su oni umirovljeni nisu prihvatljivi.

Na ispravljanju nepravde prema tim umirovljenicima i poboljšanju njihova statusa radit će postojeće Povjerenstvo za mirovinsku reformu u koje će se uključiti tri nova člana - dva predstavnika sindikata i jedan Hrvatske udruge poslodavaca.

Povjerenstvo koje će se sastajati jednom mjesečno radit će na rješavanju problema u mirovinskoj reformi, položaju umirovljenika koji su svoju mirovinu zaradili u drugim državama bivše Jugoslavije i dr.



Pisane vijesti