Predsjednik Vlade s udrugama hrvatskih seljaka

Predstavnici petnaestak seljačkih udruga na današnjem su sastanku s premijerom Ivom Sanaderom dogovorili osnivanje povjerenstava za novčane potpore, državno poljoprivredno zemljište, uvoz i izvoz, te za mlijeko.

Prenosimo s Hine:

Predsjednik Vlade i seljačke udruge: Osnovat će se četiri povjerenstva:
ZAGREB, 7. ožujka 2005. (Hina) - Predstavnici petnaestak seljačkih udruga na današnjem su sastanku s premijerom Ivom Sanaderom dogovorili osnivanje povjerenstava za novčane potpore, državno poljoprivredno zemljište, uvoz i izvoz, te za mlijeko.


Najkasnije za dva tjedna pred Vladom će se naći izmjene Zakona o poljoprivrednom zemljištu, a u njihovu će kreiranju sudjelovati i udruge, rekao je novinarima nakon sastanka ministar poljoprivrede Petar Čobanković.

Seljake prije svega muči cijena zemljišta, objasnili su predstavnici Nezavisnih hrvatskih seljaka (NHS), tvrdeći da su od premijera dobili obećanje da će te cijene pasti.

Predstavnik te udruge Vladimir Novotny rekao je da je Zakon o poljoprivrednom zemljištu donijela bivša, HSS/SDP-ova koalicijska vlast, a da njegovi donositelji sada "pokušavaju kapitalizirati
seljačko nezadovoljstvo". Aktualne seljačke prosvjede Novotny povezuje sa skorim lokalnim izborima i tvrdi da ih odrađuju lokalni HSS-ovi dužnosnici.


Ministar poljoprivrede Čobanković najavio je izmjenu zakona o poticajima u poljoprivredi, te iznio podatak da od deset zemalja koje su u svibnju 2004. postale članicama EU, samo Slovenija ima veće potpore od Hrvatske. Zaključno sa slijedećim tjednom država će za poticaje izdvojiti 940 milijuna kuna, naglasio je Čobanković.

Pohvalio se da je u siječnju ove godine izvoz poljoprivredno -prehrambenih proizvoda bio veći za 40, a uvoz za osam posto. Pokrivenost izvoza uvozom u siječnju je bila 77 posto, nadamo se da će koncem godine biti 70, a iduće 80 posto, rekao je ministar.

Zadovoljan je šestpostotnim rastom proizvodnje mlijeka u prošloj godini, a drži da će ove godine ona porasti oko deset posto, te da će 2006. Hrvatska proizvesti dovoljno mlijeka za vlastite potrebe.

Najavio je da će uskoro biti gotov program povećanja svinjogojske proizvodnje, te podsjetio da je donesen program za govedarstvo.

Čobanković je neizravno odbio zahtjev Nezavisnih hrvatskih seljaka (NHS) da smjeni svog pomoćnika Matu Brstila kojeg NHS proziva za uništavanje hrvatskih stočara i pogodovanje prouvoznom lobiju.

Od 15-ak udruga, koliko ih se sastalo s premijerom, pred novinare su izišli samo predstavnici Hrvatskih nezavisnih seljaka, no Čobanković nije znao razloge za to.

Tako se novinarima nisu obratili predstavnici Hrvatskog seljački saveza čiji su predstavnici danas uoči razgovora s premijerom održali u 10 županija prosvjede potpore seljačkim zahtjevima, zadržavajući, kako su pritom naglasili, pravo naknadnog poduzimanja radikalnijih
mjera, poput blokada prometnica, ako bi ishod današnjih razgovora u Zagrebu bio nezadovoljavajući.


Taj je savez tražio da se poticaji, djelomično isplaćeni, isplate u punu iznosu u skladu sa zakonskim rokovima, provedbu Zakona o poljoprivrednom zemljištu i prodaju zemlje seljacima. Seljaci se, naime, žale na veliku sporost postupka davanja na raspolaganje poljoprivrednog zemljišta. Jedan od zahtjeva je i obustava uvoza poljoprivrednih proizvoda, za koji tvrde da je u siječnju ove godine za 20 posto veći nego u siječnju 2004.

I Hrvatski nezavisni seljaci su uoči današnjeg sastanka s premijerom i izrazili nezadovoljstvo poticajnom politikom Ministarstva poljoprivrede. Oni su tražili i da se poticaji ne mogu ostvariti na više 150 hektara. Međutim, podržali su rad ministra Čobankovića u smislu zemljišne politike i sređivanja stanja na tržištu stoke i pšenice.



Pisane vijesti