Predsjednik Vlade sa čelnicima sindikalnih središnjica: do ljeta Zakon o minimalnoj plaći

Premijer Ivo Sanader i čelnici sindikalnih središnjica na današnjem su se sastanku dogovorili da bi do ljeta trebalo izraditi usuglašeni Zakon o minimalnoj plaći, a sindikati su dobili potporu Vlade za inicijativu da se oslobode od poreza poslodavci koji za radnike uplaćuju premije dodatnog osiguranja.

ZAGREB, 28. ožujka 2007. (Hina) - Premijer Ivo Sanader i čelnici sindikalnih središnjica na današnjem su se sastanku dogovorili da bi do ljeta trebalo izraditi usuglašeni Zakon o minimalnoj plaći, a sindikati su dobili potporu Vlade za inicijativu da se oslobode od poreza poslodavci koji za radnike uplaćuju premije dodatnog osiguranja.

Iako sindikalne središnjice nemaju usuglašen stav o visini minimalne plaće, zainteresirani smo da se u tripartitnom dogovoru ove godine to zakonski regulira, po mogućnosti do ljeta, rekao je Sanader nakon sastanka.

Do kraja proljetnog zasjedanja Hrvatskog sabora bit će dovršen zakonski prijedlog koji bi riješio jaz između tzv. starih umirovljenika i novih umirovljenika, onih koji odlaze u mirovinu nakon 1. siječnja 1999. a čije će mirovine 2009. biti 50 posto niže od mirovina starih umirovljenika.

Sanader je izrazio Vladinu potporu sindikalnom prijedlogu da se poslodavci koji za radnika uplaćuju premije dobrovoljnog mirovinskog, zdravstvenog ili životnog osiguranja oslobode poreza na taj iznos.

"Ministar financija kaže da je prijedlog financijski održiv za državni proračun, a trebalo bi ga realizirati kroz izmjene Zakona o porezu na dohodak i tijekom usklađivanja našeg zakonodavstva s pravnom stečevinom EU", kazao je Sanader.

Osvrnuo se i na pitanje dodatka na minuli staž za državne dužnosnike, podsjetivši na političku volju Vlade da nastavi s odlukom bivše Vlade da se dužnosnicima ne računa 0,5 po godini staža, no odluku Ustavnog suda, koji je to proglasio neustavnim, treba poštovati.

"Zakon o plaćama u državnim i javnim službama je u izradi i ta će se pitanja, pa i dodatak na staž, razmatrati u sklopu cjelokupne politike plaća u Hrvatskoj", napomenuo je Sanader.

Predstavnik sindikata Stjepan Kolarić napomenuo je da su sindikati na sastanku izrazili nezadovoljstvo jednostrano donesenim odvjetničkim tarifama, zbog čega su siromašni ostali bez prava na obranu.

Premijer je najavio da će uskoro ići s prijedlogom zakona o besplatnoj pravnoj pomoći, a u međuvremenu zajedničko je stajalište sindikata i Vlade da se u razmatranje problema odvjetničke tarife u okviru Ministarstva pravosuđa uključe i predstavnici sindikata i poslodavaca.



Pisane vijesti