Predsjednik Vlade sa saveznim kancelarom Republike Austrije Wernerom Faymannom

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednik_vlade_sa_saveznim_kancelarom_republike_austrije_wernerom_faymannom.jpg

BEČ, 13. veljače 2009. (Hina) - Predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader predočio je austrijskom saveznom kancelaru Werneru Faymannu u petak u Beču hrvatsko stajalište da je najbolje da se hrvatsko-slovenski granični spor riješi na Međunarodnom sudu pravde (ICJ) u Den Haagu.

"Hrvatska inzistira na načelu da se bilateralna pitanje ne mogu i ne smiju unositi u europske pregovore", izjavio je Sanader novinarima nakon razgovora s austrijskim kancelarom, podsjetivši da to nije bio slučaj ni kod ulaska Slovenije u EU, niti kad je riječ o drugim državama koje su imale slična otvorena pitanja.

Sanader i Faymann razgovarali su o bilateralnim odnosima Hrvatske i Austrije, o načinima kako se jedna i druga zemlja suočavaju s gospodarskom krizom te o pristupu Hrvatske EU-u.

Faymann je pred novinarima podsjetio na tradicionalno dobre austrijsko-hrvatske odnose kojima pridonose građani obiju zemalja kao i plodna gospodarska razmjena. "Gospodarski odnosi u dobrim vremenima za nas su važan i dobar razlog da kažemo da smo i u gospodarski težim vremenima isto tako dobri prijatelji" izjavio je Faymann.

Austrija je uvijek podržavala Hrvatsku u njezinom približavanju EU, rekao je austrijski kancelar.

"U političkim, kulturnim i gospodarskim odnosima imamo toliko toga zajedničkog, da gotovo i ne možemo pronaći razlike" dodao je.

Sanader je zahvalio svom domaćinu na podršci Austrije na hrvatskom putu u EU, naglasivši povezanost Hrvatske i Austrije "u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti".

Izvijestio ga je o stanju pregovora Hrvatske i EU te o svemu što Hrvatska poduzima u kontekstu slovenske blokade pregovora. Dvojica političara razgovarali su i o prilikama na jugoistoku Europe i u tom kontekstu Sanader je najavio da će u ožujku posjetiti Beograd.

Na novinarsko pitanje o trenutačnom stanju spora sa Slovenijom, Sanader je odgovorio kako su u tijeku konzultacije na relaciji Bruxelles, Ljubljana, Zagreb te ja naglasio da je međunarodno pravo dobar temelj za rješavanje graničnih pitanja, budući da smatra kako politički pregovori nisu dobar način.

Faymann je pritom naglasio da Austrija "pruža podršku koliko god može", ali je podsjetio da je riječ o pitanjima koja je lakše rješavati daleko od očiju javnosti. Pritom je još jednom naglasio da se Austrija "u svakoj prigodi" zauzima za pristup Hrvatske EU-u.

"Pravednijeg pristupa od pristupa argumentima nema" rekao je Sanader, ustrajući na hrvatskom zahtjevu da se hrvatsko-slovenski granični spor rješava pred Međunarodnim sudom pravde u Den Haagu.

"Hrvatska je spremna unaprijed, kao što bi to trebao napraviti i slovenski Državni zbor, da naš hrvatski Sabor donese unaprijed odluku da će prihvatiti pravorijek Međunarodnog suda pravde u Den Haagu" rekao je Sanader.

Upitan od novinara znači li njegova turneja po Europi prikupljanje podrške budući se uskoro posjetiti Pariz, Ankaru i Beograd, Sanader je rekao kako su svi ti susreti planirani ranije, ali će pristup Hrvatske EU-u i odnosi sa Slovenijom biti "središnja tema svih tih razgovora".

Kad je riječ o gospodarskoj krizi, Sanader je u zajedničkom nastupu dvojice političara pred novinarima istaknuo svoj optimizam.

"Kriza postoji, ali smo ju dosad dobro prevladavali", rekao je.

Potvrdio je također da banke u Hrvatskoj nisu u problemima, uključujući i banke u austrijskom vlasništvu.



Pisane vijesti