Predsjednik Vlade sa stradalnicima na Ovčari

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednik_vlade_sa_stradalnicima_na_ovcari.jpg

Predsjednik Vlade Ivo Sanader pridružio se večeras na mjestu masovne grobnice na Ovčari velikom broju okupljenih stradalnika u povodu presude vukovarskoj trojci, istaknuvši da je na Ovčaru došao iz osjećaja otpora i prosvjeda prema nepravednoj i neljudskoj presudi te da je njome Haški sud pobio sam sebe.

VUKOVAR,27. rujna 2007.(Hina) - Predsjednik Vlade Ivo Sanader pridružio se večeras na mjestu masovne grobnice na Ovčari velikom broju okupljenih stradalnika u povodu presude vukovarskoj trojci, istaknuvši da je na Ovčaru došao iz osjećaja otpora i prosvjeda prema nepravednoj i neljudskoj presudi te da je njome Haški sud pobio sam sebe.

Izjavio je kako se priprema pismo Vijeću sigurnosti UN-a u kojem će Hrvatska iznijeti stav kako je presuda Haškog suda za zločine počinjene na Ovčari 1991. godine, izrečena danas časnicima bivše JNA Veselinu Šljivančaninu, Mili Mrkšiću i Miroslavu Radiću, nepravedna.

Hrvatske će uložiti oštar prosvjed na tu presudu, koja, kako je rekao premijer Sanader, "za Hrvatsku ne vrijedi".

"Za nas su to zločinci koji su počinili strašna nedjela", dodao je rekavši kako je Haški sud presudom u kojoj je Veselina Šljivančanina osudio na pet, a Milu Mrkšića na 20 godina zatvora dok je Miroslav Radić oslobođen bilo kakve krivnje za Ovčaru, u stvari pobio sam sebe.

"Došao sam na Ovčaru iz jednog žestokog osjećaja otpora i prosvjeda prema jednoj ovakvoj nepravednoj i neljudskoj presudi. Došao sam biti s Vukovarcima u ime cijele Hrvatske", rekao je Sanader tijekom susreta sa članovima stradalničkih i braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara, koji se od ranih večernjih sati okupljaju na mjestu masovne grobnice na Ovčari kako bi izrazili prosvjed zbog presude Haškog suda Šljivančaninu, Mrkšiću i Radiću.

Sanader je također kazao kako je dao nalog da se piše prosvjedno pismo predsjedniku Haškog tribunala, ponovivši kako očekuje i da Haaško tužiteljstvo uloži žalbu.

"Koliko je ljudi ovdje na Ovčari trebalo da bude ubijeno da ti zločinci dobiju doživotnu kaznu, koju zaslužuju? Pozivam cijelu hrvatsku javnost da i u ovom teškom trenutku sačuvamo prisebnost jer znamo što treba napraviti i da žrtve koje su ovdje pale u Vukovaru nisu bile samo za Vukovar već za cijelu Hrvatsku a rekao bih i za Europu", kazao je predsjednik Vlade dodajući kako će Vlada poduzeti sve da se presuda protiv Šljivančanina, Mrkšića i Radića pobije.

Na pitanje novinara, je li moguće da su od strane Hrvatske napravljeni propusti u pripremi optužnice protiv "vukovarske trojke", predsjednik Vlade rekao je kako je "Hrvatska dala sve dokumente kao i što je dala dokumente koje je Haag tražio oko Šešelja".

"Hrvatska je učinila sve. Ali mi nećemo ulaziti u raspravu između suda i tužiteljstva. Nas samo zanima gdje je učinjena pogreška i zašto se nije poštovao zahtjev tužiteljstva za većim presudama", rekao je Sanader.

U pratnji potpredsjednice Vlade i ministrice obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti te ministara u Vladi Ivana Šukera i Petra Čobankovića, dr. Ivo Sanader položio je vijenac i zapalio svijeću podno spomen obilježja na Ovčari.

Na mjestu masovne grobnice, nad kojom je 20. studenoga 1991. godine ubijeno i u grobnicu bačeno 200 branitelja i civila odvedenih iz vukovarske bolnice, Sanader se pomolio te o križ objesio krunicu koju je prije nekoliko dana dobio od pape Benedikta XVI.

Nakon kratkog susreta sa stradalnicima, izaslanstvo Vlade, predvođeno dr. Ivom Sanaderom, posjetilo je i Spomen dom Ovčara.

Tijekom večeri na Ovčari se izmjenjuju brojni stradalnici Domovinskog rata iz Vukovara te u tišini mole za žrtve sa Ovčare. Duž cijelog puta, od Spomen doma do mjesta masovne grobnice, zapaljeno je na stotine lampiona kojima je obilježeno i mjesto masovne grobnice.



Pisane vijesti