Predsjednik Vlade sa zamjenikom glavnog tajnika NATO-a Minuto-Rizzom

Hrvatska javnost mora znati da NATO nije više vojna već politička organizacija koja zagovara iste demokratske vrijednosti i s Europskom je unijom jedan od dvaju hrvatskih prioriteta, rekli su nakon sastanka u petak u Zagrebu hrvatski premijer Ivo Sanader i zamjenik glavnoga tajnika NATO-a.

ZAGREB, 11. studenoga 2005. (Hina) - Hrvatska javnost mora znati da NATO nije više vojna već politička organizacija koja zagovara iste demokratske vrijednosti i s Europskom je unijom jedan od dvaju hrvatskih prioriteta, rekli su nakon sastanka u petak u Zagrebu hrvatski premijer Ivo Sanader i zamjenik glavnoga tajnika NATO-a.

"Hrvatska želi reformama i ispunjavanjem političkih kriterija ući u NATO koji više nije, kao za Hladnoga rata, vojna udruga, već organizacija koja dijeli iste vrijednosti, slobodu, demokraciju, zaštitu ljudskih i manjinskih prava, vladavinu prava i tržišnu ekonomiju", rekao je Sanader. "Punopravno članstvo u NATO-u jedan je od dvaju hrvatskih prioriteta".

Zamjenik glavnoga tajnika NATO-a Alessandro Minuto-Rizzo, koji je u Zagreb došao u sklopu turneje po zemljama kandidatima za članstvo u NATO-u, drži kako hrvatska vlada mora javnosti objasniti kako današnji NATO nije ona vojna organizacija iz Hladnoga rata već politička. "NATO se mijenja i sve se više brine oko partnerstva i pružanja sigurnosti, demokratskim sredstvima i konsenzusom", rekao je Minuto-Rizzo.

Rizzo je posjetio Zagreb nakon što je Hrvatska krajem listopada, u sjedištu NATO-a u Bruxellesu, predstavila četvrti Godišnji nacionalni program 2005.-2006. Akcijskog plana za članstvo u Savezu (MAP).

MAP je NATO-ov program namijenjen pripremama zemalja aspirantica za ulazak u članstvo.

Zamjenici šefova misija zemalja članica NATO-a tada su se pohvalno izrazili o svim aspektima četvrtog godišnjeg ciklusa MAP-a te čestitali na nedavno otvorenim pristupnim pregovorima sa EU-om.

Prema mišljenju Minuto-Rizza, hrvatski je napredak znatan, ali o datumu pristupa Sjvernoatlantskome savezu nije htio govoriti rekavši samo da je to "tehničko, a ne političko pitanje".



Pisane vijesti