Predsjednik Vlade Sanader doputovao u Jordan

Hrvatski premijer Ivo Sanader doputovao je u subotu poslijepodne u Aman, u službeni posjet Hašemitskoj Kraljevini Jordan koji će u prvom redu biti posvećen jačanju gospodarskih odnosa dviju zemalja.

AMAN, 19. veljače (Hina) - Hrvatski premijer Ivo Sanader doputovao je u subotu poslijepodne u Aman, u službeni posjet Hašemitskoj Kraljevini Jordan koji će u prvom redu biti posvećen jačanju gospodarskih odnosa dviju zemalja.

Hrvatskog premijera u Jordanu prati izaslanstvo hrvatskih gospodarstvenika te ministri gospodarstva i kulture Branko Vukelić i Božo Biškupić.

Predsjednik hrvatske Vlade u nedjelju će razgovorati sa svojim domaćinom, jordanskim premijerom Faisalom al-Fayezom, a sastat će se i s jordanskim kraljem Abdulahom II.

Posjet Jordanu usmjeren je prvenstveno na jačanje bilateralnih gospodarskih odnosa, budući da između dviju zemalja nema otvorenih političkih pitanja, i obnovu tradicionalnog partnerstva hrvatskih poduzeća u toj regiji.

Vanjskotrgovinska razmjena dviju zemalja sada je vrlo skromna, ali ima dosta prostora za njezino povećanje, pa će ovaj posjet biti iskorišten kao prigoda za potpisivanje nekoliko sporazuma.

Kako se očekuje, u Jordanu će biti potpisan Sporazum o suradnji Hrvatske banke za obnovu i razvoj i Jordan Loan Guarantee korporacije te Memorandum o razumijevanju između luke Rijeka i luke Akaba. Akaba je jedina jordanska luka, smještena na tromeđi s Izraelom i Egiptom, koja ujedno funkcionira kao gospodarska zona. Ona je dobar primjer spoja klasične luke, gospodarske i turističke zone.

Također će biti potpisan Ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja koji je najavljen u kolovozu prošle godine tijekom posjeta izaslanstva Kraljevine Jordan na čelu s premijerom Faisalom al-Fayezom Republici Hrvatskoj.

Tom prigodom potpisan je Protokol o osnivanju Hrvatsko-jordanskog poslovnog savjeta. Predsjednik HGK Nadan Vidošević tada je naglasio kako hrvatske morske luke, zračne luke, auto-ceste, željeznice i ostala infrastruktura osiguravaju učinkoviti pristup srednjoeuropskom, ali i istočnom i zapadnom europskom tržištu, zemljama Bliskog i Dalekog istoka.

Ovaj posjet trebao bi također rezultirati i potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju o formiranju mješovitog povjerenstva za trgovinsku i gospodarsku suradnju.

I Hrvatska i Jordan zainteresirani su za jačanje gospodarskih odnosa, a tome bi svakako, kao jedan od mogućih budućih projekata, pridonijela uspostava zrakoplovne linije Zagreb-Aman koja bi olakšala poslovanje.



Pisane vijesti