Predsjednik Vlade Sanader: na otocima nema odlaganja otpada

Nema odlaganja otpada na otocima, poručio je premijer Ivo Sanader s današnje sjednice Vlade na kojoj je prihvaćen Plan gospodarenja otpadom za razdoblje od 2007. do 2015. godine.

ZAGREB,19. srpnja 2007.(Hina) - Nema odlaganja otpada na otocima, poručio je premijer Ivo Sanader s današnje sjednice Vlade na kojoj je prihvaćen Plan gospodarenja otpadom za razdoblje od 2007. do 2015. godine.

Kao temeljne zadaće tog plana premijer je izdvojio uspostavu cjelovitog sustava gospodarenja otpadom, sanaciju postojećih odlagališa, sanaciju 'crnih točaka', uspostavu potpune informatizacije sustava, te regionalnih i županijskih centara za gospodarenje otpadom.

Uspostavu centara za gospodarenje otpadom htjeli bi završiti u roku pet godina i u tom roku sanirati sva postojeća odlagališta, istaknula je ministrica zaštite okoliša Marina Matulović Dropulić.

Prema procjenama iz Plana, uspostava centara za gospodarenje otpadom kreće se od 350 milijuna eura u regionalnom konceptu do 397 milijuna eura za županijski koncept.

U financiranju bi sa 80 posto sredstava sudjelovali država, lokalne jedinice i predpristupni europski fondovi, dok bi sa 20 posto troška u financiranju sudjelovali javno privatni partneri, najavila je ministrica Matulović Dropulić.

Ističe također kako postoje naznake da će Osječko-baranjska i Vukovarsko-srijemska županija ići na jedan regionalni centar, a nada se da bi i Koprivničko-križevačka, Međimurska, Varaždinska i Krapinsko-zagorska županija mogle ići na jedan centar.

Provedbom osmogodišnjeg Plana želi se povećati i udio odvojenog prikupljanja otpada, te recikliranje i ponovna uporaba otpada.

Ministrica je pritom navela i da je do sada zatvoren ciklus posebnog prikupljanja i prerade plastičnih boca kojih je skupljeno 1,5 milijardi, automobilskih je guma skupljeno 33 tisuće tona, 2.100 otpadnih automobila, te više od 1,6 milijuna tona otpadnih ulja.

Doneseni su i posebni pravilnici o skupljanju baterija i akumulatora, medicinskog otpada, te elektroničkog otpada.

Na poslovima skupljanja i prerade otpada zaposleno je više od 2.500 ljudi, kazala je Matulović Dropulić, dodajući da je osigurano i 2,9 milijardi kuna za sanaciju odlagališta otpada.



Pisane vijesti