Predsjednik Vlade Sanader o pravilniku o formiranju cijena goriva

Predsjednik Vlade dr. sc. Ivo Sanader izjavio je danas da je Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva dobilo zadaću promijeniti pravilnik o formiranju cijena goriva, što će omogućiti da se cijene goriva na hrvatskom tržištu ne mijenjaju svaki tren.

ZAGREB, 1. travnja 2005. (Hina) - Predsjednik Vlade dr. sc. Ivo Sanader izjavio je danas da je Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva dobilo zadaću promijeniti pravilnik o formiranju cijena goriva, što će omogućiti da se cijene goriva na hrvatskom tržištu ne mijenjaju svaki tren.

"Ta promjena omogućit će Upravi Ine da se ne dižu cijene svaki tren kao rezultat lančane reakcije svjetskog rasta cijena", rekao je Sanader nakon sastanka sa sindikalnim središnjicama.

Premijer je dodao da će javnost o konkretnim značajkama tog pravilnika biti izviještena kad bude zgotovljen.

Predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske Boris Kunst rekao je da je premijer potvrdio da Vlada nešto priprema i da će nešto poduzeti kako bi obuzdala rast cijena goriva.

"Znamo što to znači za građane. To uzrokuje veliku inflaciju i povećanje troškova života. Vlada je rekla da će nešto učiniti kako bi obuzdala rast cijena", kazao je Kunst.

Sindikalci su izvijestili Sanadera o problemima u nemogućnosti ostvarenja zaključaka nakon sastanaka s pojednim ministarstvima, rekla je predsjednica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Vesna Dejanović.

Premijer je pak kazao da se na taj način 'minira' cjelokupna politika Vlade pa to ne može ostati bez sankcija. "Ako se Vlada opredijelila za socijalni dijalog onda ne može netko na nižoj razini minirati dogovore", kazao je.

Sanader je sa sindikalcima razgovarao i o sporazumu o politici plaća, nacionalnom razvojnom planu i nacionalnom akcijskom planu zapošljavanja za 2005.

Sindikalce je izvijestio o stanju u odnosima Hrvatske s EU-u. "Postoji suglasnot da Hrvatska postane dio EU integracija jer je to jedini put u smislu prosperiteta Hrvatske i njezinih građana, rekao je. Dodao je da se nada da će poteškoće koje su dovele do malog zastoja uskoro biti riješene.

Sanader je najavio da će se idućeg tjedna sastati Vijeće za nacionalnu sigurnost, odgovarajući na novinarsko pitanje o tome zašto se Vijeće nije sastajalo nakon odgode pregovora s EU-u.

Vezano uz opći štrajk liječnika najavljen za 11. travnja, Sanader je rekao da ostaje čvrsto pri odluci (Vlade da se strukovni kolektivni ugovor za liječnike ne primjeni jer je donesen na nezakonit način).

Dodao je da su se zbog te odluke Vlade sindikati vratili u Gospodarsko-socijalno vijeće (GSV). Ne želimo nikome umanjivati važnost njegova posla, ali želimo zadržati socijalno partnerstvo iako
jedan sudionik nije zadovoljan, rekao je.




Pisane vijesti