Predsjednik Vlade Sanader primio kardinala Puljića

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednik_vlade_sanader_primio_kardinala_puljica.jpg

Predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader danas je u Zagrebu primio vrhbosanskog nadbiskupa kardinala Vinka Puljića.

Zagreb, 24. kolovoza 2007. (Hina) - Predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader danas je u Zagrebu primio vrhbosanskog nadbiskupa kardinala Vinka Puljića.

Nakon razgovora premijer Sanader je izjavio da su razgovarali o zajedničkoj brizi i skrbi za Hrvate u Bosni i Hercegovini.

"Bosne i Hercegovine nema bez Hrvata", rekao je hrvatski premijer, dodavši kako bi svi oni koji bi radili protiv Hrvata zapravo bili protiv Bosne i Hercegovine.

Podsjetio je kako se on i njegova Vlada zalažu za jednakopravnost, konstitutivnost i suverenost Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Hrvatske političare u BiH pozvao je na zajedništvo i dogovor. Takvu politiku podupiremo iz Zagreba vodeći računa da su Hrvatska i Bosna i Hercegovina dvije suverene države, dodao je.

Po premijerovim riječima Hrvati u BiH nisu dijaspora, nego suveren i konstitutivan narod. "Svi koji imaju hrvatsko državljanstvo jednaki su pred zakonom bez obzira žive li u Sarajevu, Banja Luci, Njemačkoj, Americi ili Zagrebu", istaknuo je Sanader, dodavši kako je kriterij sudjelovanja na hrvatskim izborima državljanstvo, a ne plaćanje poreza.

"Mi Hrvati katolici u BiH ne tražimo nikakve povlastice, nego samo jednakopravnost", rekao je kardinal Vinko Puljić, zahvalivši predsjedniku Vlade na dosadašnjoj pomoći.

Na novinarski upit o potpisivanju sporazum između Svete Stolice i Bosne i Hercegovine, kardinal Puljić je rekao kako se nada da će sporazum biti potpisan u listopadu.



Pisane vijesti