Predsjednik Vlade Sanader u Ateni: Grčka podržava Hrvatsku na putu u EU

ATENA, 16. srpnja 2007. (Hina) - Grčka podržava Hrvatsku na njenom putu u EU i želimo joj pomoći da što prije postane članicom Unije i NATO-a, izjavio je u ponedjeljak u Ateni grčki premijer Kostas Karamanlis nakon susreta sa svojim hrvatskim kolegom Ivom Sanaderom.

"Grčka vrlo čvrsto podržava put Hrvatske prema EU, ona je već uspjela ostvariti neke potrebne reforme i jasno učinila velik korak u svom približavanju EU", kazao je Karamanlis.

"Naše čvrste prijateljske veze nam omogućuju da pomognemo Hrvatskoj da što prije postane članicom EU i NATO-a" , dodao je grčki premijer.

Hrvatski premijer, koji boravi u jednodnevnom službenom posjetu Grčkoj, zahvalio je na grčkoj potpori Hrvatskoj na putu prema EU i istaknuo izrazito dobre bilateralne odnose dvije zemlje. Kako je kazao o tome svjedoči i Deklaracija o prijateljstvu, dobrosusjedstvu i suradnji između Hrvatske i Grčke koju su njih dvojica danas potpisali.

"Siguran sam da su bilateralni odnosi Hrvatske i Grčke dobri i za susjedstvo" rekao je Sanader naglasivši kako su i Hrvatska i Grčka zainteresirane za stabilizaciju regije. Također je ponovio da sigurnost svih zemalja u regiji leži u Europskoj uniji.

Karamanlis i Sanader su se, razgovarajući o situaciji u regiji, posebno osvrnuli na pitanje Kosova. Obojica su se složila da će bilo koje rješenje tog problema koje se pronađe imati velikog utjecaja na cijelu europsku zajednicu.

Mislim da još imamo vremena za djelovanje da nađemo rješenje koje će biti prihvatljivo za dugotrajnu stabilizaciju regije rekao je Karamanlis. Kako je istaknuo rješenje koje se pronađe ne smije biti nametnuto i nitko u regiji se ne smije osjećati kao da mu je nešto nametnuto. Dvojica premijera su također razgovarala i o potrebi unapređenja gospodarskih odnosa između dvije zemlje.

"Spremni smo nastaviti neophodnu suradnju da se olakšaju gospodarska ulaganja a pojavljuju se i nove mogućnosti suradnje posebno na području turizma, kazao je grčki premijer.

Sanader je, naglasivši potrebu da dobre bilateralne odnose trebaju slijediti ekonomski, dodao da je razgovora bilo i o poboljšavanju prometnih veza između dvije zemlje kao i izgradnji Jadransko-Jonske ceste.

Sanader koji u ponedjeljak završava posjet Grčkoj prije sastanka s Karamanlisom razgovarao je i s grčkim predsjednikom Karolosom Papouliasom.



Pisane vijesti