Predsjednik Vlade Sanader u emisiji "Brisani prostor" u povodu dana sjećanja na Holokaust

Predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader rekao je večeras u povodu Dana sjećanja na holokaust i 60. obljetnicu oslobođenja Auschwitza da naraštaji rođeni nakon 2. svjetskog rata imaju posebnu obvezu da se taj dio svjetske, kao i hrvatske povijesti ne zaboravi, kako se više nikad ne bi ponovio.

ZAGREB, 27. siječnja 2005. (Hina) - Predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader rekao je večeras u povodu Dana sjećanja na holokaust i 60. obljetnicu oslobođenja Auschwitza da naraštaji rođeni nakon 2. svjetskog rata imaju posebnu obvezu da se taj dio svjetske, kao i hrvatske povijesti ne zaboravi, kako se više nikad ne bi ponovio.

Hrvatska, koja je zajedno s antifašističkom koalicijom pobijedila zlo fašizma, već se prošle godine pridružila europskim i svjetskim nastojanjima da se taj dan i te strahote ne zaborave, rekao je Sanader u emisiji HTV-a "Brisani prostor".

"To možemo prije svega, i to je ono što činimo, kroz školu, kroz edukaciju", kazao je Sanader.

"Najzloglasniji logori bili su Auschwitz, Birkenau, Treblinka, Dachau, ali i Jasenovac, i o tome dvojbe nema. To je jedno od strašnih mjesta i hrvatske povijesti, i nemamo pravo na zaborav", rekao je Sanader.

Hrvatsku nitko ne vidi kao zemlju u kojoj ima antisemitizma, čak suprotno, rekao je Sanader, odgovarajući na pitanje o navodnom hrvatskom antisemitizmu te o saznanjima da su neke antisemitske akcije bile djelo tajne službe JNA, KOS-a.

Rječ je o svjedočenju bivšeg pripadnika KOS-a Mustafe Čandića u Haagu u studenom 2002. On je rekao da je tajna služba JNA u okviru operacija "Labrador" i "Opera" početkom 90-ih minirala zajedničku židovsku grobnicu na Mirogoju, te da je planirala terorističku akciju protiv Židovske općine u Zagrebu radi destabiliziranja hrvatske vlasti i izazivanja animoziteta Židova prema njoj.

"Pa da, znali smo, od početka smo pretpostavljali, kasnije se i dokazalo da su to radili upravo neki koji su bili protiv stvaranja samostalne hrvatske države, to je danas povijesna činjenica", rekao je Sanader.

Kazao je da u susretima s predstavnicima međunarodne zajednice tijekom zadnjeg desetljeća nije nigdje naišao na ocjene da u Hrvatskoj ima antisemitizma. Čak suprotno, naglasio je Sanader i ispričao kako su mu prošle godine u UN-u predstavnici nekoliko vodećih svjetskih židovskih udruga rekli da "Hrvatsku uzimaju kao primjer gdje uopće ne postoji antisemitizam te da bi se mnoge europske zemlje trebale ugledati na Hrvatsku".

"Ja osobno i moja Vlada trudimo se da u Hrvatskoj podignemo prag tolerancije i da ksenofobičnost, netolerancija, svaki radikalizam i ekstremizam ne zauzmu ozbiljni prostor", rekao je premijer.

Na napomenu novinara da se, međutim, u Hrvatskoj danas jedni spomenici podižu, a drugi ruše, Sanader je rekao: "To je nažalost činjenica, ali ja mislim da smo uspjeli uvjeriti veliku većinu hrvatskih građana da se ne isplati trošiti energiju, političku i nacionalnu, na rat za bolju prošlost umjesto da usmjere sve svoje potencijale na izgradnju bolje budućnosti":

U emisiji je gostovao i rabin Jack Bemporad, američki pisac i ravnatelj Centra za kršćansko-židovsko razumijevanje pri fakultetu Sacred Heart u Fairfeldu, koji je potvrdio potrebu edukacije o holokaustu danas i ubuduće.

Na pitanje smatra li potrebnom sličnu edukaciju u Hrvatskoj, kako se tu ne bi zaboravile strahote nedavnoga rata, rabin Bemporad je odgovorio potvrdno i dodao da to smatra važnim.



Pisane vijesti