Predsjednik Vlade Sanader: VNS će razmotriti sve da bi se riješio slučaj Gotovina

Vijeće za nacionalnu sigurnost sutra će razmotriti što sve treba napraviti da bi se pozitivno riješio slučaj Gotovina, zadnji otvoreni slučaj u suradnji Hrvatske i Haaškog suda, najavio je predsjednik Vlade Ivo Sanader na sjednici Vlade.

ZAGREB, 3. veljače (Hina) - Vijeće za nacionalnu sigurnost sutra će razmotriti što sve treba napraviti da bi se pozitivno riješio slučaj Gotovina, zadnji otvoreni slučaj u suradnji Hrvatske i Haaškog suda, najavio je predsjednik Vlade Ivo Sanader na sjednici Vlade.

Premijer, koji se danas sastao s predsjednikom države Stjepanom Mesićem i dogovorio sjednicu Vijeća, rekao je kako Hrvatska razumije nezadovoljstvo nekih, prije svega Haaga, što Gotovina, kojeg tereti haaška optužnica, nije u Haagu.

Razumijem to nezadovoljstvo, i mi smo nezadovoljni, jer to sprječava izvjestan početak pregovora o pristupanju Hrvatske EU, izjavio je Sanader. Ponovno je pozvao sve institucije da odrade svoj dio posla oko početka pregovora, uključujući i posljednji otvoreni slučaj Gotovina. Ako ne možemo riješiti taj slučaj, iznijet ćemo sve argumente Haagu, rekao je Sanader.

Ponovio je da tijela državne uprave prate svaku informaciju, podatak koji dobiju, bilo od hrvatskih ili stranih državljana, da o svemu tome postoje izvješća, da je o tome izvještavan i Haag. Najavio je da će Vijeće razgovarati o najnovijem razvoju događaja, uvjeren da će hrvatski vrh znati naći odgovor i poduzeti dodatne mjere da se i taj slučaj okonča.

Premijer je opetovao da je približavanje EU za Hrvatsku važno pitanje i da se Hrvatska za njega želi dobro pripremiti. Pregovore, ako ih započnemo (17. ožujka), a vjerujem da hoćemo, možemo završiti 2007., rekao je Sanader.

Sanader je izvjestio da će ministar vanjskih poslova u ostavci Miomir Žužul biti jedan od osam članova radne skupine koja će predložiti mjere za reformu OESC-a. Radna grupa, panel eminentnih osoba unutar OESC-a, predložit će mjere za reformu te organizacije. U tom panelu ne mogu biti aktivni dužnosnici.



Pisane vijesti