Predsjednik Vlade sastao se s kardinalom Hollerichom

  • Slika /Vijesti/2023/Ožujak/09 ožujka/VRH_0967.jpg

Predsjednik Vijeća biskupskih konferencija Europske unije (COMECE) kardinal Jean-Claude Hollerich i predsjednik Vlade Andrej Plenković sastali su se u četvrtak u Splitu.

Predsjednik Vlade Plenković čestitao je kardinalu Hollerichu na imenovanju u deveteročlano Vijeće kardinala koje papi Franji pomaže u upravljanju univerzalnom Crkvom, kao i na ponovnom izboru za čelnika Međunarodnoga saveza za pastoral ministranata (CIM).
 
U otvorenom i srdačnom razgovoru kardinal Hollerich i predsjednik Vlade Plenković nastavili su kvalitetan dijalog započet tijekom predsjedanja Hrvatske Vijećem EU-a u prvoj polovici 2020. godine te su razmijenili mišljenja o nizu tema od značaja za budućnost Europe: predanosti poštivanju vjerske slobode kao temeljnoga ljudskoga prava, podupiranju progonjenih kršćanskih zajednica, važnosti međukulturnoga i međureligijskoga dijaloga. Govorilo se i o pitanju demografije, ekologije te migracija.
 
Predsjednik Vlade Plenković upoznao je kardinala Hollericha s mjerama koje je hrvatska Vlada poduzela u okolnostima krize kako bi olakšala život građanima i spriječila socijalnu frakturu, što je kardinal pozdravio i podržao te istaknuo da treba težiti odlukama koje dovode do više socijalne pravde i poštivanja dostojanstva ljudske osobe. Kardinal je posebno istaknuo važnost socijalnoga nauka Crkve skrenuvši pozornost na pojmove općega dobra, supsidijarnosti i brige za potrebite.
 
Uz kardinala Hollericha i predsjednika Vlade Plenkovića bili su i potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, predstojnik ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka-Petešić te apostolski upravitelj Splitsko-makarske nadbiskupije nadbiskup Želimir Puljić, splitsko-makarski nadbiskup u miru Marin Barišić, generalni vikar Srijemske biskupije i član predsjedništva CIM-a mons. Josip Ivešić i osobni kardinalov tajnik Jan Zupan.

Pisane vijesti