Predsjednik Vlade: SDP premalo radi na promicanju Hrvatske u EU

Hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader prozvao je danas SDP da premalo radi na promicanju hrvatskih interesa u Europi.

ZAGREB, 2. travnja 2006. (Hina) - Hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader prozvao je danas SDP da premalo radi na promicanju hrvatskih interesa u Europi.

Sanader je odbacio tumačenja, za koja je ocijenio da dolaze iz SDP-a, da nedavno donošenje Rezolucije Europske pučke stranke o ubrzanom putu Hrvatske u punopravno članstvo u EU nije posebno važno, te da je riječ o Sanaderovoj samoreklami.

SDP bi, smatra, kao članica Socijalističke internacionale, trebao snažnije isticati hrvatske ambicije.

Sanader je ponovio i tvrdnju da bi Hrvatska već bila u EU, da je HDZ dobio izbore 2000. Objasnio je da je koalicija šestorice tada uživala veliku podršku u Europi, a tadašnji premijer Ivica Račan imao otvorena sva vrata.

"Da sam ja tada bio na čelu Vlade, Hrvatska bi već bila u EU", ustvrdio je Sanader.

Na opasku voditelja Aleksandra Stankovića da njegov govor na splitskoj Rivi 2001. baš i ne pokazuje privrženost Europi, Sanader je kazao da je to bio isključivo odgovor na omalovažavanje branitelja, koje je, tvrdi, provodila bivša vlast.

Naglasio je da suradnju s Haaškim sudom HDZ nikad nije dovodio u pitanje.

Upitan zašto je na čelo Nacionalnog odbora za praćenje pregovora stavio upravo Račana, kojega je sam nedavno nazvao "nesposobnom ljenčinom", Sanader je potvrdio da je Račana tako nazvao, i od toga, kaže, ne bježi.

Na inzistiranje voditelja da odgovori zašto je "nesposobnu ljenčinu" stavio na čelo Nacionalnog odbora, odgovorio je - "zato što tu ne treba puno raditi".

Dodao je, međutim, da je riječ o predsjedniku najjače oporbene stranke te da je Račanovim angažmanom u Nacionalnom odboru, Hrvatska pokazala konsenzus svih političkih opcija oko ulaska u EU.

Zamoljen da komentira Račanovu izjavu da su neki članovi Nacionalnog odbora zamoreni materijalom i da ne dolaze na sjednice, Sanader je kazao kako će, zajedno s Račanom, vidjeti o čemu se tu radi.

"Molili su i tukli se da uđu u Nacionalni odbor, a sada ne dolaze na sjednice. To nije u redu", rekao je.

Sanader je još jednom odbacio i tvrdnje člana pregovaračkog tima Gvozdena Flege da su EU prezentirani lažni podaci o stanju u znanosti i visokom školstvu.

Ocijenio je da je Flego, iznošenjem lažnih informacija u javnost, naštetio Hrvatskoj.

Sanader smatra i da do šumova u komunikaciji vezanoj uz pregovore s EU dolazi jer se približavaju parlamentarni izbori.

Komentirajući sućut obitelji Slobodana Miloševića, koju je, uz druge haške zatvorenike potpisao i general Ante Gotovina, Sanader je kazao da ga je to iznenadilo, te da taj čin nije bio na mjestu.

Milošević je bio krvnik 20. stoljeća i glavni krivac za ratove na području bivše Jugoslavije, a Gotovina bi, kaže Sanader, kao jedan od ključnih ljudi u Oluji, to morao znati.



Pisane vijesti